Predstavljen proizvodni Porsche 918 Spyder

Predstavljen proizvodni Porsche 918 Spyder

Porsche 918 Spyder u proizvodnoj izvedbi premijerno je predstavljen u New Yorku, na eventu upriličenom samo za nekolicinu odabranih, a početak proizvodnje krenut će za nešto više od godinu dana. Radi podsjećanja, radi se o hibridnom sportašu čija će limitirana serija na tržište doći tek 2014. godine.

Kada je premijerno predstavljen na ženevskom sajmu automobila 2010. godine, već tada je bio gotovo spreman za proizvodnju, bar sudeći po onome što se moglo vidjeti golim okom. Proizvodna izvedba Porschea 918 Spyder koja je predstavljena u New Yorku gotovo je identična ženevskom konceptu. Pokretat će ga 4.6-litarski V8 motor sa 564 KS uparen sa dva elektromotora, koji će energiju dobivati od baterija kapaciteta 6.8 kWh. Ova kombinacija Hibridnom sportašu donijet će 770 KS koji će mu osigurati sprint do 100 km/h za manje od 3 sekunde. O brutalnosti performansi govori i maksimalna brzina od 325 km/h.

Također, treba napomenuti da je Porsche obnovio partnerstvo sa Martini-om koje su imali početkom 70-ih godina prošlog vijeka, a rezultat toga je Porsche 918 Spyder sa legendarnom Martini grafikom. Najbolji primjer nekadašnje saradnje iz 70-tih je Porsche 917, koji je u takvom izdanju osvojio Le Mans.

Kategorije: Sportisti