Driver Times Support: Jednostavnija vožnja sa poboljšanom uslugom vremena vožnje

T2012_1218

Driver Times Support: Jednostavnija vožnja sa poboljšanom uslugom vremena vožnje

Evropskim vozačima kamiona sada će biti znatno lakše pratiti zakonsku regulativu koja se odnosi na radne sate i odmaranje. Uz pomoć poboljšane usluge Vremena vožnje (Driver Times Support) koja je dio sistema Dynafleet, Volvo Trucks sistema za upravljanje voznim parkom, na ekranu u kabini direktno se prikazuje kada je vrijeme da vozač stane i da napravi pauzu.

Pauza i odmor nisu bitni samo da bi vozači mogli obavljati posao i da voze sigurno oni predstavljaju i zakonsku obavezu. Međutim, evropski propisi u vezi sa vremenima određenim za vožnju i odmor su obimni i kompleksni. Ovi propisi odnose se na regulisanje kratkih pauza koje vozač mora napraviti u toku radnog dana, kao i na periode kada je potrebno da se napravi cjelodnevna i sedmična pauza. To znači da se greška može lako dogoditi – a greške mogu mnogo  koštati i vozača i transportnu kompaniju, te prouzrokovati  veoma visoke novčane kazne.

“Nova verzija usluge Vremena vožnje koju sada predstavljamo, omogućava vozaču da direktno u kabini prati radne sate provedene u vožnji i da vozi u skladu sa zakonom. Vozač izbjegava rizik da bude novčano kažnjen i može  se skoncentrisati na svoj posao”, kaže Jarkko Aine, specijalist za transportna rješenja u kompaniji Volvo Trucks.

U poboljšanoj verziji usluge Vremena vožnje, vrijeme vožnje  prikazuje se na ekranu veličine 7 inča koji je dio kabine. Na taj način, dok su za volanom, vozači mogu direktno  pratiti  vrijeme vožnje i  unaprijed planirati  pauze i vrijeme odmora, kako bi maksimalno iskoristili sate koje provode u vožnji u skladu sa zakonskim propisima. Sistem može pratiti  i odluku vozača da obaveznu pauzu od 45 minuta podijeli na dvije pauze od 15 i 30 minuta.

Što je najvažnije, sistem brine o komplikovanim propisima vezanim za nadoknadu i jasno precizira kada je vrijeme da se napravi dnevni ili sedmični odmor. “Prethodno je bilo neophodno uraditi pedantne kalkulacije, a od vitalnog značaja bio je “mozak” koji dobro kalkuliše podacima da se ne bi napravio pogrešan proračun. Sada vozači ne moraju zaustavljati vozilo ili da bilo šta sami obračunavaju, dovoljno je samo da bace pogled na integralni ekran”, objašnjava Jarkko Aine.

Volvo Trucks Driver Times Support

Usluga Vremena vožnje je dio Dynafleeta, sistema kompanije Volvo Trucks za upravljanje kamionskim voznim parkovima. Pored toga što vozačima nudi značajnu sigurnosnu mjeru, sistem također pomaže transportnim kompanijama da nadgledaju i planiraju zadatke i maršrute za svoje vozne parkove. Na Dynafleet portalu, na kojem se podaci o vremenima vožnje čuvaju dvije godine, kompanija tačno može vidjeti koji su vozači na raspolaganju za nove zadatke, a da pri tom ne prekorači ili ugrozi zakonski propisano vrijeme za odmor i pauzu.

“Usluga Vremena vožnje pomaže da se vrijeme vožnje maksimalno iskoristi i vodi računa da se vozač ponaša u okviru zakona. Nepotrebni troškovi mogu se smanjiti , a poboljšana produktivnost biće korisna za svako vozilo. Prijesvega, sistem pomaže da se poveća sigurnost na putevima, jer omogućava vozačima da se odmore i opuste”, kaže Jarkko Aine.

Vremena vožnje i Dynafleet

Usluga Vremena vožnje pomaže vozaču da prati usklađene propise Evropske unije vezane za trajanje vožnje i odmora. Usluga prati direktivu o intervalima za vožnju i odmor (EC) 561/2006) koju reguliše EU. Vremena vožnje je usluga koja je dio Dynafleeta, sistema koji pomaže vozačima i transportnim kompanijama da svoje vozne parkove iskoriste što efikasnije. Nova verzija Vremena vožnje dostupna je u novim Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX modelima. Dynafleet obuhvata i usluge koje pomažu da se na različite načine smanji potrošnja goriva i poveća transportna efikasnost. Dynafleet je trenutno dostupan u cijeloj Evropi, Brazilu, Australiji i u Južnoj Africi. U trenutku zaključivanja ovog teksta, sistem Dynafleet ima 59.000 pretplatnika.

Sistem je dostupan kao aplikacija za iPhone, a uskoro će biti na raspolaganju i za Android platformu.

Kategorije: Komercijalna vozila