Freightliner SuperTruck – Aerodinamikom do uštede

Freightliner SuperTruck 01

Freightliner SuperTruck – Aerodinamikom do uštede

Freightliner, američka Daimler podružnica je na Mid-America Trucking Showu u mjestu Louisville (Kentucky) demonstrirala u kojoj mjeri sofisticirana aerodinamika i efikasan pogonski sklop može ostvariti uštedu goriva.

Studija SuperTruck pokazuje tehnička rješenja upravljanja energijom, korištenje naprednih pogonskih sistema, te potpuno novi pristup rješavanja aerodinamičkih problema kod velikih i teških vozila, čak i pri velikim brzinama, kao i mogućnosti uređenja unutrašnjeg prostora kabine koja služi kao vozačevo radno mjesto, ali i mjesto za udoban odmor.

Za pogon je iskorišten motor Detroit Diesel sa 390 KS, spregnut sa DT12 automatiziranom transmisijom i prediktivnom tehnologijom tempomata koja koristi GPS i 3D karte, odnosno topografske informacije za upravljanje brzinom vozila.

Freightliner SuperTruck 03

Tokom testnih vožnji SuperTruck je sa ukupnom masom od 29,5 tona, pri brzini od 65mph (cca 104,5 km/h), ostvario prosječnu potrošnju od 19 l/100 km. Ovi rezultati nadmašili su očekivanja, a postignuti rezultat predstavlja smanjenje potrošnje goriva za 15% u odnosu na referentni kamion.

Na taj način DTNA (Daimler Trucks North America, sa svojim brendovima: Freightliner, Western Star i Thomas Built Buses) opravdava vodeću poziciju na američkom kontinentu. Naime, DTNA je inicirala projekat SuperTruck, još 2010. godine, a projekat je podržalo američko ministarstvo energetike grantom od 40 miliona $, sa ciljem povećanja energetske efikasnosti kamiona u cestovnom saobraćaju.

Kategorije: Komercijalna vozila