Novi Opel Movano

Opel-Movano-264228-medium

Novi Opel Movano

Opel je obnovio ponudu u segmentu lakih komercijalnih vozila, predstavivši novi Movano. Sa snažnijim i ekonomičnijim motorima, postignut je značajan iskorak. Prava novost je 2,3-litreni BiTurbo motor koji dolazi sa 136 KS (340 Nm) i 163 KS (360 Nm). U poređenju sa prethodnikom (u najjjačoj varijanti 150 KS i 350 Nm), snaga je povećana, ali je prosječna potrošnja goriva smanjena za 1,5 l/100 km, dok je emisija CO2 smanjena na 180 g/km. Uz to, modificiran je i mjenjač, pa je 6-ti stepen ‘skraćen’, što rezultira boljim međuubrzanjima, pa je ubrzanje od 80 do 120 km/h skraćeno za 3,5 sekunde.

Opel-Movano-264138-medium

Budući korisnici također će veoma cijeniti činjenice da je servisni interval produžen na 2 godine, a najveća karoserijska izvedba sada dolazi sa ‘jednostrukim’ stražnjim točkovima, što znači da je unutrašnji tovarni prostor između lukova blatobrana širi za 300 mm, a to značajno olakšava utovar i istovar, kao i manipulaciju tereta u unutrašnjosti. Ekonomičnosti pridonosi i Start/Stop sistem koji je sada standard, a mnogobrojni elektronski sistemi podižu i nivo sigurnosti. Novi Movano se može pohvaliti novim Electronic Stability Control (ESC) sistemom, a tu su i Hill Start Assist (za olakšano kretanje na uzbrdici) i Trailer Stability Program (za stabilizaciju prikolice).

Opel-Movano-263827-medium

Unutrašnjost je također poboljšana, a posebno se ističu potpuno nova konveksna ogledala koja vozaču daju bolji pregled, te infotaintment sistem CD 16 BT USB, sa Bluetooth-om i dvostrukim USB konektorom, ili CD 16 BT USB DAB koji omogućuje digitalni radio prijem (Digital Audio Broadcast).

Kao i do sada, Movano će biti dostupan u različitim izvedbama (sa 3 visine i 4 dužine karoserije), a na Njemačkom tržištu će se naći već krajem ljeta ove godine.

Opel-Movano-264237-medium

Kategorije: Komercijalna vozila