Solaris razvija dvozglobni autobus

solaris_24_electric_1_cl

Solaris razvija dvozglobni autobus

Solaris Bus & Coach S.A., u zajedici sa Warsaw University of Technology i Poznań University of Technology pokreće program pod nazivom „The first Polish MEGA class bus with multi-axle electric motor powered by low-emission gas“.

Ovaj ambiciozni poduhvat finansijski podržavaju  Nacionalni centar za istraživanje i razvoj NCBiR (National Centre for Research and Development) i InnoTech programme. Ukupna vrijednost investicije je gotovo 3 miliona €, od čega 1,5 miliona sufinansiraju NCBiR i InnoTech. Implementacija projekta planirana je u periodu od decembra 2012. do novembra 2015. godine, a budući da Solaris namjerava intenzivirati radove na istraživanju i razvoju, trenutno se razmatraju mogućnosti produžetka programa za još jednu godinu.

Ukratko, ovaj ambiciozni projekat odnosi se na dizajniranje, izgradnju i testiranje autobusa mega klase, dužeg od 20 m, a kojeg pokreću elektromotori i plinski agregat sa niskom emisijom polutanata. Solaris je sličnu pogonsku tehnologiju već primijenio i predstavio na novoj verziji modela Urbino, prikazanoj na sajmu IAA u septembru prošle godine.

solaris_24_electric_2_cl

„Danas možemo objaviti da radimo na dvozglobnom, 24 metra dugom autobusu, sa dva pogonska agregata. Ovaj model će biti poseban, ne samo zbog svoje dužine nego i primijenjene tehnologije. Cilj nam je stvoriti vozilo za gradski prevoz, bez emisije polutanata.  Zahvaljujući svom putničkom kapacitetu, ovaj autobus će se moći porediti sa tramvajima“, rekao je dr. Dariusz Michalak, zamjenik generalnog direktora Solaris Bus & Coach S.A. On je još dodao: „Poseban je izazov osigurati solucije za kontrolu dvozglobnog vozila, koje treba da se kreće cestom, a ne po šinama. Već smo u završnoj fazi inženjerskih radova, pa se uskoro prebacujemo na izgradnju prototipa koji treba proći niz testova i ocjenjivanja.“

Da se radi o dobro osmišljenom projektu, najbolje svjedoči činjenica da su se za novi poljski proizvod već zainteresirali njemački i skandinavski operateri.

Kategorije: Komercijalna vozila