Volkswagen ulaže 1,5 milijardi eura u razvoj privrednih vozila na električni pogon

Volkswagen ulaže 1,5 milijardi eura u razvoj privrednih vozila na električni pogon

Volkswagen se snažno okreće elektrifikaciji svoje ponude, pa pored putničkih automobila elektrifikacija će obuhvatiti i privredni program njemačkog brenda.

Novorazvijenu tehnologiju Volkswagen će prvo iskoristiti za modele koji dolaze sa njegovom značkom, a kasnije ista će biti dostupna i u privrednim vozilima unutar njegove grupacije kao što su Navistara, MAN-a i Scania.

Komercijalno dostavno vozilo Volkswagen e-Delivery proizvodit će se u Brazilu, a na tržište će stići 2020. godine, a već krajem naredne godine stići će prvi električni autobusi koje će predstaviti MAN i Scania. Prvi kamion nosivosti 7,5 tona sa električnim pogonom Navistar treba bi stići na tržište već krajem 2019. godine.

Stručnjaci predviđaju da će do 2025. godine oko pet posto svih privrednih vozila u najrazvijenijim zemljama svijeta imati električni pogon, dok će udio električnih putničkih automobila narasti na više od 20 posto.

Osim električnog pogona ovi modeli imat će i napredne tehnologije poput samovozećih sistema, kao i mogućnost nadogradnje programa putem interneta.

Kategorije: Komercijalna vozila