DAF predstavio višeosovinske šasije i tegljače serije CF i XF

DAF-Euro-6-XF-FTM-940

DAF predstavio višeosovinske šasije i tegljače serije CF i XF

Zahtjevi naručilaca kamiona i tegljača, te posebno mugućnosti nadgradnje mogu biti veoma specifični. Posebno kada se radi o specijalno izgrađenim kamionima za različite industrijske grane ili namjenske narudžbe namijenjene građevinarstvu, komunalnom sektoru, poljoprivredi, šumarstvu…

DAF je u tom cilju prikazao proširenu ponudu višeosovinskih šasija i tegljača serija CF i XF, svih sa Euro 6 specifikacijom. Posebno su interesantne četveroosovinske šasije koje mogu biti dostupne s dvije prednje upravljačke osovine, ili sa prednjom i stražnjom upravljačakom osovinom, ili sa tri stražnje osovine (Tridem konfiguracija).

DAF-Euro-6-CF-FAK

DAF CF može se prema predviđenoj namjeni i konkretnoj nadogradnji konfigurirati kao šasija s dvije prednje upravljačke osovine nosivosti 8 ili 9 tona, te dvije stražnje osovine, od kojih je prva pogonska, a druga prateća podizna s dvostrukim točkovima ili prateća podizna i upravljiva s jednostrukim točkovima.

DAF CF je moguće konfigurirati kao Tridem šasija (sa tri stražnje osovine). Veoma zanimljiva je tzv. FAQ kombinacija sa vodećom upravljivom 8-tonskom osovinom, pogonske 13-tonske osovine i prateće 7,5-tonske upravljive osovine.

DAF-Euro-6-XF-FAK-640

Pogonska konfiguracija sa oznakom FAK sastoji se od 7,5-tonske upravljive vodeće osovine, 13-tonske pogonske osovine i 10-tonske prateće osovine s dvostrukim točkovima. Ovakva  konfiguracija je dostupna na CF i XF modelima, omogućava najveću dopuštenu masu od 35,5 tona, a takva konstrukcija prikladna je za prijevoz otpada u teškim eksploatacionim uslovima.

Za pogon ovih modela DAF nudi široku paletu ekonomičnih i ekološki prihvatljivih motora PACCAR MX-11 (10,8 l) i PACCAR MX-13 (12,9 l) u rasponu od 396 do 510 KS. Kod komplikovanih nadgradnji, veoma često postoji potreba za PTO izvodima snage, pa DAF omogućuje ugradnju hidrauličke pumpe snage 20 ili 35 kW, na prednji PTO izvod motora, čiji rad je neovisan o kvačilu i mjenjaču. DAF XF kao teški tegljač sa Tridem konfiguracijom 8×4 (tipska oznaka FTM), sposoban je vući kompoziciju od 120 tona.

Kategorije: Komercijalna vozila