Aston Martin manžetne – Simbol luksuza i vrhunske muške elegancije

manzetne

Aston Martin manžetne – Simbol luksuza i vrhunske muške elegancije

Manžetne su sitne, ali to ih ne spriječava da predstavljaju jedan od najluksuznijih modnih dodataka. Moguće ih je naći u raznim veličinama i oblicima, pa iako su u većini slučajeva malene ipak ostavljaju veliki utisak o osobi koja ih nosi. Najčešće ih nose muškarci i to uz odjela, ali njihova upotreba nije isključeni ni uz sportske sakoe ili smokinge.

Ukoliko ste ljubitelj manžetni, najvažnije je da one ne odstupaju od odjevne kombinacije, odnosno, veoma je važno da su u skladu sa nakitom, satom ili ostalim detaljima koje nosite. Boja, materijal i stil moraju biti ujednačeni.

Cijene manžetni variraju u zavisnosti od dizajna modne kuće koja ih plasira, a često znaju biti izuzetno skupe. Postoje one jednostavne koje čine lačić ili kratke poluge koje spajaju dva metalna diska, ali i nešto elegantnije i luksuznije koje su ukrašene dijamantima, biserima isl.dragocjenim materijalima.

Čak su i pojedine auto kuće odlučile da ljubiteljima njihovih modela obezbjede uživanje u manžetnama specijalno izrađenim po uzoru na pojedine modele automobila. Tako npr. par Aston Martin manžetni košta oko 3500 funti.

aston martin manzetne

Zanimljivo je da su manžetne nastale u Francuskoj. Naime, postoje tvrdnje da su vojnici Napoleona Bonaparte stalno brisali noseve sa rukavima od košulje, pa je on zbog toga zamolio svoga krojača da svim vojnicima zašije dugmad na košulje kako bi prestali sa tom lošom navikom.

Međutim, postoje i  tvrdnje da su manžetne nastale u Engleskoj na dvoru Čarlsa II. Muškarci koji su do tada vezali rukave sa trakicama, vidjevši manžetne kod vladara počeli su takođe da umjesto trakica koriste zlatnu i srebrenu dugmad spojenu lančićem.

Dakle, pojava ovih korisnih dugmadi pojavila se vijekovima unazad. Danas manžetne više služe kao ukras nego što imaju konkretnu namjenu. Dokaz za to je sve veća prisutnost luksuza upravo u ovim sitnim detaljima.

 

Kategorije: Lifestyle