Kawasaki spremio novu zvijer – Novi ZX10R spreman za 2018. godinu

Kawasaki spremio novu zvijer – Novi ZX10R spreman za 2018. godinu

Kawasaki ZX10R već je nekoliko godina jedan od najboljih motocikala u klasi od 1000 ccm. To potvrđuju i tri uzastopne titule u SBK šampionatu gdje je neprikosnoven.

Kawasaki nastavlja razvoj cestovnog modela ZX10R pa je za 2018. godinu izbacio novi model. Radi se o redizajniranom prošlogodišnjem modelu, a najviše promjena na novom modelu pretrpio je agregat. Pravi ljubitelji motocikala i brzine upravo to žele, a ne druge kolorne šeme, mada i one uz više snage nisu na odmet.

Novina na agregatu je olakšana radilica, prošireni usini i ispušni kanali, a tu su i novi lakši titanijski ventili. Zapremine kutije za zrak povećana je i iznosi 10 litara. Uz to ide i veći filter zraka sa malom otpornošću na zrak koji prolazi kroz njega. Sve promjene na agregatu doprinijele su povećanju snaga na niskim i srednjim okretajima.

Tu nije kraj mehaničkim promjenama, jer je Kawasaki ZX10R dobio i novi ispušni sistem koji je lakši te ima novu poziciju kako bi se spustio centar gravitacije što motociklu omogućava bolju upravljivost. U konačnici maksimalna snaga agregata iznosi oko 210 KS.

Napred je postavljena Showa “Balance Free Forks” prednja viljuška prečnika 43 mm, a kočioni sistem izrađuje renomirani proizvođač Brembo. Radijalne aluminijum monoblok kočnice imaju dupli disk prečnika 330 mm.

Od elektronskih pomagala ovaj model posjeduje kontrolu brzog startanja (launch control), kontrolu motornog kočenja, quick shifter, kontrolu proklizavanja kao i tri moda za odabir snage. U ponudi je i model sa ABS-om, koji se posebno poručuje.

Cijena ovog modela na američkom tržištu bit će oko 15.500$.

Kategorije: Motori