Predstavljen novi Aprilia Dorsoduro 900

Predstavljen novi Aprilia Dorsoduro 900

Aprilija je predstavila novi Dorsoduro 900 koji se izgledom nije mijenjao u odnosu na dosadašnji 750, ali je dosta toga promijenjeno na novom modelu. Ono što je možda najbitnije, zadržana je prepoznatljiva namjena samog motocikla koju možemo opisati samo kao maximotard.

Okvir je i dalje kombinacija cjevastih i aluminijskih komponenti, a većina izmjena odnosi se na agregat i ciklistiku. Zapremina je povećana sa dosadašnjih 749 na 896 ccm a snaga koju novi V 90° agregat razvija iznosi 95 KS s tim da je okretni moment sa 81 Nm povećan na 90 Nm. Time će vožnja na novom Dorsoduru biti još živahnija, a osjećaj je pojačan i sada nešto skraćenim finalnim prijenosom.

Po pitanju elektronike novi Dorso dolazi sa Traction Controlom sa mogućnošću isključivanja kao i tri različite mape paljenja. Nova je i regulirajuća prednja vilica promjera 41 mm te povećanog hoda.

Ergonomija je naslijeđena od prethodnika što je i logično jer je upravo to bila jedna od prepoznatljivih odlika Dorsodura. Način sjedenja u uslovno rečeno kombinaciji supermotarda, nakeda, ali djelomično i klasičnog putnog motocikla.

Kategorije: Motori