Audi uvodi efikasniji i štedljiviji quattro pogon

audi a4 allroad quattro (2017)

Audi uvodi efikasniji i štedljiviji quattro pogon

Audi je predstavio novi quattro pogon na sva četiri točka ima ultra tehnologiju.

Premijera novog Audi A4 Allroad modela obilježit će i početak ugradnje novog quattro sistema pogona na sva četiri točka koji je osmišljen da bude efikasniji od prethodnog quattro sistema bez žrtvovanja vuče ili vozne dinamike.

novi audi quattro pogon 2017 02

Da bi se to postiglo, novi quattro sistem opremljen je nizom senzora koji konstantno prate stanje na putevima, podatke o vozilu i ponašanje vozača. Kada sistem detektuje da na sva četiri točka nije potrebna vuča, vuča sva četiri točka se automatski isključuje i auomobil pokreću isključivo prednji točkovi.

Svakih deset milisekundi sistem analizira informacije koje dolaze sa svih senzora, a kako bi se utvrdilo da li je potrebna vuča na sva četiri točka. Aktiviranje quatro pogona na sva četiri točka izvršava se u tri faze koja uključuje proaktivnu, intuitivni, i reaktivnu funkciju.

novi audi quattro pogon 2017 03

Prve dvije faze aktivirat će pogon na sva četiri točka prije nego što je potrebno, dok treća faza “rijetko se javlja u praksi”, ali aktivira quattro sistem kada automobil naiđe na podlogu na kojoj točkovi naglo izgube trakciju, npr. kada auto naleti na zaleđenu površinu puta.

Audi navod da novi quattro sistem pogona pomaže u smanjenju potrošnje goriva, pa modeli sa novim quattro pogonom imaju oko 0,3 litara/100 km manju potrošnju goriva od dosadašnjih modela sa prethodnim quattro pogonom.

novi audi quattro pogon 2017 01

Kategorije: Nova tehnologija