Nova generacija klipova za Bi-Turbo dizel motore

Nova generacija klipova za Bi-Turbo dizel motore

Stalni trend povećanja snage traži konstantni razvoj tehnologije i materijala koji se koriste u izradi motora. Jedni od vodećih svjetskih proizvođača motornih dijelova, Njemački KS Kolbenschmidt i Mahle razvili su novu generaciju klipova, a namjenjeni su za visokoopterećene turbodizelske motore sa dva turbopunjača i pritiscima izgaranja većim od 200 bara. Dosadašnji klimpovi izrađivani su od legure aluminija, koji teško podnosi visoke pritiske uz visoke temperature koje dostižu  do 950 Celzujevih stepeni, novi klipovi su izrađeni od visokočvrstog krom-molibdenskog čelika.

Novi klipovi su dvodijelni, pa je tako kod gornjeg dijela primarna toplinska otpornost, a kod donjeg visoka čvrstoća koja će mu osigurati dugoviječnost. Dva dijela su spojena varivanjem. Korištenje nove tehnologije i materija, pozitivno se odrazilo na težinu klipa. Zbog znatno veće čvrstoće materijala stjenke klipa sada su tanje, a ukupna visina 40 posto manja. Ovim napretkom osigurale su se bolje radne karakteristike ali duži životni vijek. Sa ovakvim klipovima motor može podnijeti veće pritiske, što automacki osigurava bolju efikasnost motora. To u prijevodu znači da ćemo imati jači motor sa manjom potrošnjom goriva.

Legura aluminija koja se koristi u izradi klipova ima dvostruko veći koeficijent toplinskog rastezanja od čelika, pa tako kod visokih temperatura dolazi do preklopa između aluminijskog klipa i cilindra što zrokuje veliko trenje. Kod nove generacije klipova izrađenih od čelika, rastezanje je dvostruko manje, pa tako ostaju slobodni zazori između cilindra i klipa, a samim tim je trenje je manje i samo opterećenje na taj dio motora.

Kategorije: Nova tehnologija