PSA modularna platforma

01 PSA EMP2 Plattform

PSA predstavila novu modularnu platformu

Nakon što je Volkswagen predstavio svoju novu modularnu MQB platformu, Francuska grupacija PSA odlučila je predstaviti i svoju izvedbu modularne platforme. PSA modularna platforma označena je sa EMP2, što znači Efficient Modular Platform 2.

EMP2 platforma je predvđena za automobile iz C i D segmenta, a radi se o savremenoj platformi koja je izrađena od specijalnog čelika, aluminija i kompozitnih materijala. Nova platforma donijet u odnosu na aktuelnu donijet će uštedu na masi od 70 kg što će se pozitivno odraziti na vozne osobine, smanjenu prosječnu potrošnju goriva i manju emisiju CO2.

Današnji proizvođaći veliku pažnju posvećuju smanjenj emisije štetnih plinova iz automobila, a nova EMP2 platforma dat će i svoj doprinos u tom segmentu. Takođe nova modularna platforma donijet će i bolju aerodinamiku što će smanjiti otpor zraka, što se opet odražava na vozna svojstva i smanjenje emisije štetnih plinova.

Nova EMP2 platforma predviđena je za gotovo sve karoserijske izvedbe karoserije, hatchback, sedan, suv, mpv… Svi budući modeli dolazit će sa sistemom start-stop, električnim servo uređajem i gumama sa niskim otporom kotrljanja. Debitantski model na novoj modularnoj platformi EMP2 bit će nova generacija Citroena C4 Picasso i Peugeot 308.

Kategorije: Nova tehnologija