Punjenje baterija za 1,5 sati

Volvo baterije – Punjenje za 1,5 sat

Volvo Car korporacija testira novi brzi punjač za električna vozila, koji vrijeme punjenja skraćuje na samo 1,5 sati, odnosno šest puta brže od aktuelnih punjača.

„Svjesni smo da su kratko vrijeme punjenja i povećan doseg kretanja od velike važnosti za korisnike električnih vozila. Jedinica za brzo punjenje pomaže kod problema poznatog kao „zabrinutost oko dosega“, obzirom da se automobil može lako i brzo dopuniti. Čak i ako nemate sat i po potreban za potpuno punjenje, samo 30 minuta punjenja će vam omogućiti autonomiju od dodatnih 80 km“ – kaže Lennart Stegland, potpredsjednik odjela električnih pogonskih sistema pri Volvo Car korporaciji.


Prvi ugrađeni trofazni punjač na svijetu

Novi punjač će biti ugrađen i testiran na brojnim Volvo C30 Electric modelima. Novi 22 kW brzi punjač je prvi takve vrste na svijetu, koji koristi trofaznu struju, a dovoljno je malen da se može ugraditi u automobil. Kao takav vlasnicima nudi dvije mogućnosti:

  • korištenje trofazne 32A utičnice za samo 30 minuta punjenja nudi autonomiju od 80 km. Za potpuno punjenje potrebno je 1,5 sati.
  •  punjenje putem standardne jednofazne 230 V utičnice koje traje 8-10 sati.

„Korisnici mogu dopuniti bateriju nekoliko puta na dan, što znači da se sveukupna autonomija kretanja značajno povećava, a užitak vožnje ekološki potpuno osvještenog automobila ostaje. Dajući korisnicima veću iskoristivost njihovih električnih automobila, stvaramo dodatne komercijalne mogućnosti, kako u privatnom, tako i u javnom sekoru.“ – zaključuje Lennart Stegland.

Kategorije: Nova tehnologija