Volvo pokreće pilot projekat „oblak“

Volvo pokrece pilot projekat koristenja oblak baziranih      komunikacija u svrhu sigurnije voznje 2

Volvo pokreće pilot projekat korištenja „oblak“ baziranih komunikacija u svrhu sigurnije vožnje

Volvo Car Group (Volvo automobili), švedska transportna administracija (Trafikverket) i norveška administracija za ceste (Statens Vegvesen), udružuju snage u pilot projektu u kojem automobili razmjenjuju informacije o stanju na cesti, putem „oblak“ bazirane komunikacije.

Pravovremene i aktuelne informacije o skliskim dijelovima ceste, koriste se da upozore automobile u blizini, ali i službe za održavanje puteva, koje tako postaju mnogo efikasnije.

„Ovaj pilot projekat je jedan od prvih praktičnih primjera načina komunikacije između automobila, odnosno kako mobilna mreža omogućava automobilima da komuniciraju međusobno i sa okolinom. To može značajno doprinjeti sigurnosti saobraćaja.“ – kaže Erik Israelsson, vođa projekta inteligentnih transportnih sistema pri Volvo Cars kompaniji.

„Već imamo 50 testnih vozila na cesti, a sljedeće će zime testna flota značajno narasti. Naš je cilj tehnologiju približiti krajnjim korisnicima već za nekoliko godina.“ – dodaje Israelsson.

Korištenje mobilne mreže

Kada Volvo test vozilo detektuje zaleđenu ili klizavu dionicu ceste, informacija se automatski šalje Volvo bazi podataka putem mreže mobilne telefonije. Svim automobilima koji se približavaju spornom području, automatski se šalje upozorenje, kako bi vozači tih automobila bili spremni da pravovremeno reaguju u cilju izbjegavanja kritične situacije.

Upozorenje na klizavu cestu na instrument tabli, upozorava vozača. Aplikacija u automobilu, bit će dizajnirana da adaptira nivo upozorenja u skladu sa nivoom opasnosti u odnosu na brzinu kretanja i trenutno stanje ceste.

Volvo pokrece pilot projekat koristenja oblak baziranih      komunikacija u svrhu sigurnije voznje

Unaprijeđeno zimsko održavanje cesta

Informacija o zaleđenoj dionici, šalje se i kompaniji za održavanje cesta, odnosno najbližem punktu zimske službe. Taj podatak može pomoći u boljem planiranju i izvršavanju aktivnosti na održavanju cesta, odnosno maksimalno brzu reakciju na kritičnom području.

„Kada kompanija za održavanje cesta ima pristup informacijama od strane više automobila na različitim područjima, to može značajno pomoći u efikasnijem planiranju održavanja cesta. To dovodi do veće sigurnosti svih učesnika u saobraćaju. Istovremeno se uz eventualno manje korištenje soli na područjima gdje nije potrebno, minimizira štetan uticaj na okolinu.“ – tvrdi Erik Israelsson.

Volvo smatra da je održavanje integriteta krajnjih korisnika važan aspekat sistema. Informacije koje će dobijati kompanije za održavanje cesta neće uključivati podatke pojedinačnog automobila, već će to biti kolektivna informacija koja se koristi isključivo za opisivanje trenutnog stanja na cestama.

Ambiciozna strategija povezivosti

Volvo strateški investira i inicira partnerstva u stvaranju „oblak“ baziranih solucija, a upozorenje na sklisku cestu je prvi sigurnosni element Volvo „oblak“ solucije. Razvoj sofisticirane komunikacije putem mobilne mreže je dio namjere kompanije da korisnicima ponudi potpuno povezano iskustvo.

„Ovo je tek početak. U budućnosti ćemo imati povećanu razmjenu vitalnih informacija između automobila. Postoje brojni potencijali na ovom području, uključujući sigurniji saobraćaj, udobniju vožnju i unaprijeđen tok saobraćaja.“ – kaže Erik Israelsson.

„Strateški fokus na povezivosti u sklopu naše nova SPA akhitekture utire put većem broju „oblak“ baziranih sigurnosnih solucija. To će nas približiti našoj viziji da niko ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško povrijeđen u novom Volvo automobilu do 2020. godine“. – zaključuje Erik Israelsson.

Kategorije: Nova tehnologija