Audi želi napraviti konkurenta BMW Seriji 8

Audi želi napraviti konkurenta BMW Seriji 8

Šef dizajna Audija Marc Lichte želi da kompanija iz Ingolstadta proizvede veliki kupe koji bi bio konkurent BMW-u serije 8, a koji stiže ove godine.

Potražnja za velikim coupe modelima nije velika pa se uvijek postavlja pitanje opravdanosti uvođenja takvih modela. “Volim oblik pravog kupea sa dvoje vrata, ali isto tako prodajne brojeve za njih puno su manje nego za one sa četvero vrata. Hoćemo li ga napraviti u budućnosti? Ko zna… Imamo puno ideja u tom smjeru”, kaže Lichte.

Segment luksuznih kupea doživljava renesansu sa nadolazećom Serijom 8 koja će se takmičiti sa Mercedesom S-klase kupe kao i novim Polestarom 1, prvim modelom Volvove sportske marke.

Audi je posljednjih godina svoju pažnju skrenuo od pravih kupea, ali koncept Prologue koji su prikazali u Los Angelesu 2014. godine pokazuje kako bi veliki kupe iz Ingolstadta mogao izgledati.

Audi Prologue je jedan od prvih Lichteovih modela koje je napravio po dolasku u Audi, a tada je zamišljen kao najava novog dizajnerskog jezika kompanije. On je poslužio kao inspiracija za neke modele koji su kasnije ušli u serijsku proizvodnju.

U konačnici on bi mogao poslužiti kao inspiracija za potencijalni A9 koji bi možda mogao doći u budućnosti.

Kategorije: Noviteti