Seat Mii

Seat predstavio model Mii

Španski Seat predstavio je “svoj” gradski automobil, pod nazivom Mii. Ovo je već trća izvedba istog automobila u posljednjih mjesec dana sa minimalnim razlikama u odnosu na bazni VW UP! Modelom Mii, Seat se vraća na tržište malih gradskih automobila. Njegov prvijenac među malim gradskim automobilima bio je Seat Arosa, baziran isto na VW Lupo-u. Prodaja seatovog mališana počinje u novembru ove godine za špansko tržište, a u ostatku Evrope na proljeće 2012. godine.

Mii će biti dostupan sa dva paketa opreme. Paket Chic uključuje hromirane dodatke i ukrase, dok paket Sport nudi zatamnjene prozore i sportsku šasiju. Automobil će pokretati novi 1.0-litarski trocilindrični motor koji isporučuje 60 KS i snažnija verzija od 75 KS. Oba motora identična su škodinom citigu. Kupci Seata Mii će osim manuelnog moći odabrati i automatizirani mjenjač, koji “koristi dva električna motora za promjenu brzina”. Mii će biti opremljen i sistemom City Safety Assist, koji koristi laser kako bi otkrio vozila koja se nalaze ispred, ali pri brzini od 32 km/h. Ovaj sistem upozorava vozača na potencijalni sudar, te može sam aktivirati kočnice i zaustaviti automobil.

Menje, više trojac, UP!, Citigo i Mii su braća po mehanici, a razlika će biti samo “kozmetičke” i malo nešto u kvalitetu.

 

 

Kategorije: Noviteti