Novi Audi A1 uskoro stiže iz Španije

Colour: Misano Red

Novi Audi A1 uskoro stiže iz Španije

Audi je najavio da će se nova generacija njihovog gradskog premium modela A1 proizvoditi u Seatovoj Martorell fabrici u Španiji koji bi na tržište trebao stići 2018. godine. Do sada model A1 proizvodio se u Volkswagenovoj fabrici u Briselu.

Britanski izvori najavljuju da će novi A1 biti dinamičniji i komforniji u odnosu na sadašnji model, a magazin Autocar objavljuje i novi render njegovog mogućeg izgleda. Novi Audi A1 bit će postavljen na MQB A0 platformu baš kao i njegovi bratski modeli Polo i Ibiza.

U novom A1 model trebao bi biti dostupan quattro pogon na sve točkove, automatski mjenjači sa dvostrukom spojkom i bogata paleta benzinskih i dizelskih motora. U ponudi benzinskih motora naći će se 1,0 litreni turbo trocilindraš sa 115 KS, kao i novi 1,5 litreni turbo benzinac sa 150 KS. Moguću sportsku verziju model S1, trebao bi pokretati 2.0 litreni turbo motor sa 250 KS.

Novi A1 će dobiti i digitalnu instrument tablu, Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink i unaprijeđenju verziju MMI infotainment sistema. Tu će biti i brojni sistemi asistencije za vozača, od automatskog kočenja u gradu, detekcije pješaka pa do aktivnog tempomata.

Kada je riječ o karoserijskoj izvedbi, novi A1 trebao bi se praviti samo u izvedbi sa pet vrata. Novi A1 bit će nešto veći od aktuelne generacije pa bi međuosovinsko rastojanje moglo porasti za 94 mm tj. na 2564 mm, dok bi zapremina prtljažnika mogla iznositi oko 300 litara.

Kategorije: Noviteti