KIA TIGER koncept – Samohodno mobilno vozilo

Kia Tiger X

KIA TIGER koncept – Samohodno mobilno vozilo

Grupacija Hyundai Motor Group (HMG), čiji automobilski dio čine Hyundai, Kia i Genesis, razotkrila je koncept TIGER (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot), koji je njihovo drugo ultimativno mobilno vozilo (UMV) i prvo bez posade. Transformirajući inteligentni hodajući robot namijenjen je transportu različitih vrsta tereta na zahtjevnim terenima.

TIGER je razvila grupacijina kompanija New Horizons Studio, koja ima sjedište u mjestu Mountain View u Kaliforniji. Studio osnovan krajem 2020. godine s ciljem razvijanja UMV-ova želi postati vodeći u Silicijevoj dolini na području istraživanja i inovacija. “Vozilo kao što je TIGER i tehnologije koje stoje iza toga nam pružaju priliku da pomjeramo granice naše mašte,” rekao je Dr. John Suh, vođa studija. “Neprestano tražimo nove načine za dizajniranje vozila i koncepte transporta i mobilnosti u bliskoj budućnosti.”

TIGER za transport tereta do udaljenih i nepristupačnih krajeva – djeluje s pogonom na 4 točka ili kao 4-nožna hodajuća mašina

Izuzetne mogućnosti “tigra” namijenjene su djelovanju kao mobilna naučno-istraživačka platforma na nepristupačnim krajevima. Vozilo napravljeno na modularnoj platformi uključuje vrlo pokretne noge i sistem za pomjeranje točkova, okretanje od 360 stepeni i različite senzore za daljinsko osmatranje. Tiger se može povezati i sa »avio-vozilima« bez posade (UAV) koja ga mogu puniti i prevesti na nepristupačne terene.

Pozamašan dio za odlaganje tereta Tigeru omogućava transport robe za dostavu, a može i dostavljati pakete pomoći u hitnim slučajevima. Točkovi koji se pomjeraju u više smjerova omogućavaju savladavanje različitih ekstremnih situacija. Tiger sa svojim teretnim mogućnostima nudi više od tipičnog terenskog vozila.

S raširenim nogama vozi se kao vozilo s pogonom na 4 točka, kada je i najefikasniji zbog kretanja pomoću kotrljanja. Kada vozilo zaglavi ili se mora kretati po zahtjevnijem terenu, teškom ili neprohodnom samo s točkovima, tada dolaze do izražaja njegove sposobnosti hodanja zahvaljujući nogama. Grupacija HMG je 2019. na sajmu zabavne elektronike CES predstavila koncept Elevate, svoje prvo ultimativno mobilno vozilo s pokretnim nogama. Tiger s konceptom Elevate dijeli slične karakteristike kao što su noge i točkovi – razlika je u tome da je prvi namijenjen prijevozu putnika dok je Tiger bez posade.

Prva varijanta razvijena u Silicijevoj dolini, u saradnji s globalnim partnerima

Prva varijanta Tigera je X-1 (X od »experimental«) i donosi različita tehnološka i dizajnerska znanja. Projekt je vodio New Horizons Studio uz pomoć Autodeska, vodeće kompanije na području dizajna inžinjerskog software-a.

“Rad na vozilu TIGER X-1 uz upotrebu napredne tehnologije kao što je generativni dizajn pomjera granice i smanjuje masu kod transporta. To je tačno ono što mislimo kada govorimo o stvaranju novog mogućeg,” rekao je Srinath Jonnalagadda, podpredsjednik poslovne strategije dizajna i izrade u Autodesku. “Nove tehnike dizajna, inžinjeringa i izrade koje nam pruža Autodesk Fusion 360 danas pomažu modernim, zajedničkim ekipama koje žele što prije i što efikasnije pokrenuti proizvodnju.”

TIGER X-1 združuje Autodeskov generativni dizajn sa znanjem grupacije HMG na području istraživanja i razvoja mobilnosti. Ekipe su zajedno napravile laku, ali nevjerovatno čvrstu strukturu kod koje su za aditivno (3D) printanje za izradu nogu i nekih dijelova šasije koristili karbonska vlakna.

New Horizons Studio je u saradnji s dizajnerima iz kompanije Sundberg-Ferar razvio TIGER X-1 za dostavu kritičnog tereta na zahtjevnom terenu. Mogućnosti konceptnog vozila su idealne za 360-stepeno pregledavanje površine, npr. na područjima prirodnih nesreća gdje se spasioci suočavaju sa zahtjevnim terenom ili mogu čak istraživati površinu na drugim planetima.

“Htjeli smo napraviti robota s maksimalnom efikasnošću kretanja na točkovima koji bi mogao raširiti mogućnosti transporta do nepristupačnih krajeva,” rekao je David Byron koji je u Sundberg-Feraru zadužen za dizajn i inovacije. “TIGER je modularna platforma koja omogućava upotrebu različitih karoserija na šasiji, s različitim namjenama upotrebe, kao što su npr. dostava tereta ili osmatranje na lokacijama koje nisu primjerene za ljude.”

New Horizons Studio, koji je smješten u mjestu Mountain View u Kaliforniji, razvija vozila bez presedana. Radi se o vozilima za korisnike koji putuju po neuobičajenim i teško pristupačnim terenima do kojih se teško dolazi s običnim vozilima. UMV-ovi koje razvija ovaj studio namijenjeni su zahtjevnoj upotrebi i sredinama te se mogu prilagođavati različitim uslovima.

New Horizons Studio se fokusira na razvoj tehnologija koje omogućavaju konceptna vozila kao što je npr. TIGER. Te tehnologije uključuju pomjeranje nogu točkova, materijale i strukture velikih mogućnosti, električne sisteme velikih kapaciteta, šasije i karoserije, virtuelni razvoj i sisteme ocjenjivanja, dizajn s čovjekom u središtu i slično. Sve to predstavlja osjetan tehnički napredak koji se može koristiti za bilo koje vozilo i ubrzat će razvoj naprednih usluga mobilnosti.

Navedeni studio jača viziju Kije da stvara budućnost mobilnosti i donosi napredno razmišljanje, inovativno liderstvo karakteristično za Silicijevu dolinu i ostale inovativne inkubatore. Konceptna ultimativna mobilna vozila bez posade i njihov razvoj se ne temelje samo na točkovima, jer su namijenjena različitim situacijama – vozilo s robotskim nogama na primjer može pomoći kao prvo na mjestu nesreće u slučaju prirodnih nesreća, ili pomoći ljudima kojima je za pristup potrebna rampa kako bi podiglo ili spustilo vozilo i nakon toga omogućilo upotrebu invalidskih kolica.

Očekuje se da će vozila kao što su Elevate, TIGER i slična, s kombinacijom robotike i tehnologije pomjeranja točkova, koje razvijaju New Horizons Studio i Kia, na novo definirati mobilnost.

Kategorije: Koncepti, Noviteti