Novi Nissan Note

U Japanu predstavljen novi Nissan Note

Kompanija Nissan Motor, jučer je na svečanoj premijeri na pristaništu Osanbashi u Yokohami, svijetu predstavila Nissan Note, novi kompaktni automobil namijenjen svjetskom tržištu. Dinamični hatchback, rezultat je Nissanove predanosti konvencionalnom dijelu segmenta B, a u želji da u svojoj klasi postane automobil najprilagođeniji vozaču i putnicima, novi će Note iskoristiti sve mogućnosti kompaktnih automobila.

Privlačnu Noteovu vanjštinu krase upadljiva linija koja otkriva karakter i aerodinamičan oblik, a prepoznatljiva prednja maska, te prednja i stražnja svjetla, stvaraju dojam dinamičnosti i uglađenosti. Živahan vanjski izgled izvrsno je usklađen sa savremenom i prostranom unutrašnjošću u kompaktnoj karoseriji.

Izmijenjena struktura karoserije omogućila je Noteovim konstruktorima da oblikuju unutrašnjost koja je prostranošću izvan svih očekivanja za automobil te klase. Komforna i privlačna kabina s valovitom linijom iznad instrument table, inspirisanom mreškanjem pijeska, naglašava Noteovu praktičnost i savremenost, te doprinosi visokoj kvaliteti unutrašnjosti.

Kupcima u Japanu će biti ponuđena dva nova motora, novi 1.2 DIG-S sa mehaničkim kompresorom i 1.2 poznat i hvaljen iz Nissan Micre. Spajajući kompaktan i lagan stalno promjenjivi prenos XTRONIC CVT na svim nivoima opreme sa sistemom gašenja pri zaustavljanju, novorazvijeni trocilindarski motor DIG-S sa direktnim ubrizgavanjem i mehaničkim kompresorom, nudi vožnju punu užitka i izvrsnu ekonomičnost.

Najniži stepen potrošnje i emisija u klasi, Note ostvaruje spajajući naprednu motornu tehnologiju, platformu male mase i unaprijeđenu aerodinamičnost. Novi Note je prvi kompaktni automobil opremljen Nissanovim naprednim “panoramskim monitorom” – sistemom koji olakšava vožnju unazad i bočno parkiranje na skučenim mjestima.

Od premijere 2005. godine, aktuelni Note bilježi svjetski uspjeh – prodano je 940.000 primjeraka. Novi Note za japansko će se tržište proizvoditi u tvornici Nissan Motor Kyushu, a u prodaju kreće ove jeseni. Evropske će modele, čiji je početak prodaje planiran za 2013., proizvoditi Nissanova tvornica u Sunderlandu.

Kategorije: Noviteti