Kia u Ženevi predstavila bogatu ponudu naprednih električnih vozila

Kia u Ženevi predstavila bogatu ponudu naprednih električnih vozila

Kia Motors na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi svojom bogatom ponudom potpuno električnih modela opravdava ulogu jednog od vodećih proizvođača naprednih pogona.

Svjetsku premijeru doživio je Kijin potpuno električni koncept ‘Imagine by Kia’, a njemu su se na pozornici pridružili potpuno električni e-Soul, koji se u Ženevi prvi put predstavio Evropi. Osim toga Kia je predstavila i unaprijeđenog crossovera Niro u hibridnoj i plug-in hibridnoj izvedbi.

Svaka Kia, izložena u Ženevi, govori o njenoj obimnoj ponudi naprednih pogona, koja obuhvata blagi hibrid, hibrid, plug-in hibrid i potpuno električno vozilo.

Evropska premijera Kia e-Soula, s potpuno električnim pogonom dugog dometa

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Elektrifikacija je ključni element Kijine evropske i globalne strategije, jer već sada svaka osma Kia prodata u Evropi ima  električni pogon. Dok brojni proizvođači automobila još uvijek govore o svojim planovima i elektrifikaciji u budućnosti, kod Kije napredni pogoni već nekoliko godina predstavljaju popriličan udio prodaje u Evropi. S e-Soulom i unaprijeđenim izvedbama modela Niro kao i s dolazećim električnim pogonima će se naš rast prodaje električnih vozila samo povećavati.”

Kia predstavlja novi UVO CONNECT, telematsku tehnologiju namijenjenu Evropi

Kia u Ženevi predstavlja i novu telematsku tehnologiju UVO CONNECT, koja će biti raspoloživa kod e-Soula i unaprijeđenog hibridnog i plug-in hibridnog Nira. Tehnologiju ‘povezanog vozila’ će u skoroj budućnosti dobiti i ostala nova vozila Kia.

Svjetska premijera potpuno električnog koncepta ‘Imagine by Kia’

Koncept ‘Imagine by Kia’, koji se premijerno predstavlja u Ženevi, dizajnirali su u Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu.

Gregory Guillaume, podpredsjednik dizajna u Kia Motors Europe, rekao je o konceptu: “Kod dizajna električnog automobila ne želimo samo odgovarati na brige kupaca po pitanju dometa, performansi, mreže punionica i vozne dinamike. Želimo da vam se od oduševljenja naježi koža kada ga vidite i kada ga vozite,” objašnjava Guillaume. “Zato je naš koncept potpuno električnog vozila dizajniran tako da ubrzava puls, ali ujedno i označava naš cjelovit  i emocionalan pristup elektrifikaciji.”

Ovaj koncept, koji je vizuelno utjelovljenje Kijine privrženosti  napredovanju ka uzbudljivom svijetu elektrifikacije, prvo je Kijino potpuno električno 4-vratno vozilo.

Koncept, koji svojim dizajnom teško možemo svrstati u neki od razreda automobila, skladno kombinuje elemente mišićavog sportskog terenca, elegantne i sportske porodične limuzine te svestranog i prostranog krosovera. Koncept ‘Imagine by Kia’ predstavlja Kijin progresivniji dizajnerski jezik u budućnosti, s inteligentnim doradama postojećih motiva i karoserije, koju karakterišu kombinacija napetih linija karoserije, oštre dizajnerske crte i učinkovitija aerodinamika.

Kijino evropsko dizajnersko odjeljenje obilato koristi arhitektonsku konstrukciju šasije, namijenjene električnom motoru, kako bi se maksimalno iskoristio prostor u kabini i tako kreirala prozračna i prostrana kabina. Kao duhovit odgovor na trenutnu opsjednutost automobilske industrije sve većim zaslonima visoke rezolucije koncept donosi čak 21 zaslon s vrlo velikom rezolucijom. Postavljeni su sinhronizovano na vrhu armaturne ploče i izgledaju uobičajeno i usklađeno.

Iako koncept ‘Imagine by Kia’ trenutno još nije namijenjen serijskoj proizvodnji, najavljuje dizajnerske elemente eksterijera i interijera, koji se može vrlo lako prilagoditi budućoj serijskoj proizvodnji ovog brenda.

e-Soul na evropskoj premijeri – raspoloživ s dvije izvedbe baterija

U trećoj generaciji novi Kia e-Soul donosi u razred gradskih krosovera dug domet i nulte emisije, a postaje i prepoznatljiviji, dinamičniji i inovativniji nego ikada dosad. Dok e-Soul nasljeđuje ikonični dizajn i razigran karakter svojeg prethodnika, od sada će ga u Evropi pokretati isključivo struja, uz mogućnost odabira kapaciteta baterijskog sklopa. Nova generacija baterija e-Soula nudiće dvije mogućnosti kapaciteta (64 kWh ili 39,2 kWh), što je do 30 % učinkovitije od onoga, što trenutno pruža najprodavaniji električni model u Evropi. Tako e-Soul u Evropi više neće nuditi motore s unutrašnjim sagorijevanjem.

Novi e-Soul je svjež, razigran i prepoznatljiv, a još ga odlikuju ikonična i kockasta silueta, na novo izvajane linije, oštri detalji i odudarajući svjetleći elementi. U kabini je primjetan high-tech izgled, koji karakterišu kul dizajn i izvanredna praktičnost, akustikom inspirisani oblici  i uzorci, kao i novi sistem ambijentalnog osvjetljenja, koji se prilagođava intenzivnosti muzike.

E-Soul pruža dosta mogućnosti personalizacije boja u unutrašnjosti i širok izbor tehnologija, koje između ostalog uključuju bežično punjenje mobilnih uređaja, grijanje i hlađenje prednjih sjedišta, zaslon za projiciranje na vjetrobranskom staklu i vrhunsko ozvučenje Harman Kardon.

U središtu e-Soulove armaturne ploče je Kijin novi sistem s 10,25-inčnim širokim zaslonom TFT LCD, koji donosi telematski sistem UVO CONNECT. Ovaj sistem vlasnicima pruža brojne korisne informacije, kao npr. saobraćaj uživo, vrijeme i raspoloživa parkirna mjesta. Kod e-Soula UVO CONNECT donosi i informacije o punjenju vozila, npr. lokacije punjačkih mjesta, raspoloživost punionica i kompatibilnost punjenja. Do sistema je moguće dostupati i pomoću UVO aplikacije za pametne telefone, koja pruža udaljen dostup do brojnih funkcija vozila.

U zavisnosti od raspoloživosti u pojedinim zemljama to između ostalog uključuje  mogućnost udaljenog uključivanja klima uređaja, što znači da možemo unaprijed ugrijati ili ohladiti vozilo prije nego krenemo na put. Korisnici mogu pomoću udaljenog dostupa takođe zaustaviti ili nastaviti punjenje baterija, što omogućava bolju iskoristivost jeftinije struje noću, ako punimo kod kuće.

Prodaja novog e-Soula (samo) u određenim evropskim zemljama počinje krajem prvog kvartala ove godine. Model standardno nudi Kijino obećanje kvaliteta: nenadmašivu 7-godišnju garanciju (do 150.000 pređenih kilometara – prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja pokriva i električni motor i baterije.

Prvo razotkrivanje unaprijeđenog hibridnog i plug-in hibridnog Nira

Globalnu premijeru su u Ženevi doživjeli i unaprijeđeni hibridni i plug-in hibridni Niro. Kijin najprodavaniji elektrificirani krosover, koji združuje stil i praktičnost  krosovera s vrlo niskim emisijama hibrida, donosi nov vanjski izgled, kvalitetnijiu unutrašnjost i nove kombinacije boja u kabini. Osim toga hibridni i plug-in hibridni Niro sada su dobili i Kijin novi telematski sistem UVO CONNECT, koji donosi dodatnu funkcionalnost ‘povezivosti’.

Od 2006. u Evropi prodatih 100.000, a širom svijeta ukupno 270.000 primjeraka Nira

Od početka prodaje 2016. su širom svijeta prodali više od 270.000 primjeraka Nira, od čega u Evropi više od 100.000. Krosover Niro je bio u 2018. Kijin peti najprodavaniji model u Evropi. Prodaja ovog modela je sa 45.255 primjeraka dostigla rast od čak 33 posto – od toga su bila 34.642 hibrida i 9.951 priključni hibrid. Gama modela Niro se krajem 2018. raširila dolaskom potpuno novog električnog e-Nira, koji s jednim puenjem može preći čak 455 km.

Prodaja unaprijeđenog Nira u hibridnoj i plug-in hibridnoj izvedbi u Evropi kreće u drugom kvartalu ove godine. Kao i svi ostali modeli Kia i Niro standardno nudi fabričku 7-godišnju garanciju do 150.000 pređenih kilometara – prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja važi za cijelo vozilo.

Kategorije: Noviteti