Novi DS 4 želi oteti kupce njemačkim premium modelima

DS 4Novi DS 4 želi oteti kupce njemačkim premium modelima

Novi DS 4 stiže sa brojnim novitetima kojim jasno pokazuje njemačkim konkurentima da želi biti u tehnološkom i prodajnom vrhu.

Citroënov luksuzni brend pod oznakom DS predstavio je potpuno novi model – DS 4. Riječ je o premium hatchbacku koji bi trebao da bude konkurent njemačkim premium modelima poput Audi A3, BMW Serije 1 i Mercedes A klase.

DS 4

DS 4 u pogledu koncepta nešto između klasičnog hatchbacka i coupe crossovera, pa se nameće kao konkurent modelima kao što su Audi A3 Sportback, BMW X2 i Mercedes GLA.

Novi DS 4 ima nekih specifičnosti u opremi preuzetih iz viših klasa kao što su kamera za skeniranje površine asfalta, koja daje signal amortizerima da se pripreme na potencijalne neravnine. Na spisku opreme je i mogućnost autonomne vožnje drugog nivoa.

DS 4

Kada je riječ o detaljima opreme, kupci će moći da se odluče za Nappa kožu ili alkantaru, a konstrukcija sjedišta podrazumijeva memorijsku pjenu. Na komandnoj tabli naći će se elementi napravljeni karbona ili drveta, ovisno o želji kupca.

Za pogon DS 4 modela zaduženi su tradicionalni motori, dizeli i benzinci. Ponuda počinje sa 1,2-litrenim turbo benzincem sa 130 KS, zatim slijedi 1,6-litreni turbo sa 180 KS, dok se na vrhu ponude nalazi isti motor ali sa snagom od 225 KS. U ponudi je samo jedan dizelaš, 1,5 HDI sa 130 KS.

DS 4

Očekivano, u ponudi je i hibridni model čiji pogonski sklop čini 1,6-litreni turbo benzinac i elektro motor koji zajedno isporučuju 225 KS. Sa baterijom kapaciteta 12,4 kWh samo na električni pogon može prijeći oko 50 kilometara.

Početak prodaje je zakazan za treći kvartal 2021. godine.

Kategorije: Noviteti