Novi Volkswagen Polo – Predstavljen novi predvodnik klase

Novi Volkswagen Polo – Predstavljen novi predvodnik klase

Volkswagen Polo šeste generacije zvanično je predstavljen u Berlinu. Za premijeru popularnog malog gradskog automobila Volkswagen je pripremio Highline, Highline sa R Line paketom, Beats i Polo GTI izvedbe. Sa novim Polom Volkswagen nastavlja modelsku ofanzivu, a premijera za bh. tržište planirana je za oktobar mjesec.

Novi Polo dobio je novi dizajn koji je evolucija sa prethodnog modela. Linije automobila svoj DNK crpe iz aktuelne dizajnerske filozofije Volkswagena. Dizajneri su u potpunosti promijenili dizajn prednjeg i zadnjeg dijela automobila zbog kojeg automobil izgleda agresivnije i šire.

Zahvaljujući novoj paleti do 14 boja laka novi Polo moguće je prilagoditi za svačiji ukus. Uz to treba dodati i dvanaest vrsta felgi koje su dostupne u veličinama od 14 do 18 cola. Novi Polo moguće je opremiti sa Full LED prednjim i zadnjim svjetlima, što novom Polu daje poseban izgled, a vozaču olakšicu u noćnoj vožnji.

U odnosu na prethodnu generaciju, novi Polo odlikuje novi dizajn unutrašnjosti koja ima i veće dimenzije. Dizajneri unutrašnjosti bili su veoma maštoviti pa su tako u potpunosti dizajnirali novu instrumentn ploču koja je obogaćena sa mnoštvom dekorni elemenata. Vesele boje prenesene su i na sjedišta koja su dostupna u jedanaest različitih dezena.

Pored novog dizajna i većeg prostora unutrašnjosti, novi Polo nudi bogatiju opremu i moderne tehnologije koje su do sada bile dostupne u premium segmentu. Novi Polo sa Trendline paketom opreme opremljen je sa serijskim LED dnevnim svjetlima, Coming and Leaving Home funkcijom, limitatorom brzine, sistemom za nadzor okoline “Front Assist” sa City funkcijom kočenja u nuždi, te sa funkcijom prepoznavanje pješaka.

U ponudi je kao opcija i “ACC” (automatska kontrola rastojanja) koja se sada može aktivirati do brzine od 210 km/h. Na raspolaganju su i sistemi pomoći za promjenu kolovozne trake “Blind Spot Detection” sa asistentom za isparkiravanje, djelimično automatska funkcija isparkiravanja “Park Assist” i funkcija “Keyless Access”.

Kao dio opcione opreme, novi Polo dobio je potpuno novu generacijom aktivnih info ekrana, te najnoviju generaciju Infotainment sistema sa ekranima dijagonalne veličine od 6,5 do 8,0 inča. U cilju poboljšanja kvaliteta svi ekrani su prekriveni kvalitetnim staklom koje je otporno na oštećenje, te daju osjećaj luksuza.

Za bolji komfor tu su Air Care Climatronic klima uređaj sa senzorom za vlažnost zraka sa antialergijskim filterom, Wireless punjač za pametne telefone sa funkcijom pojačavanja signala.

Kada je riječ o tehničkim karakteristikama, novi Polo postavljen je na novu MQB A0 platformu koja je zamijenila dosadašnju PQ25. Sa novom platformom automobil dobio i nove dimenzije koje su zaslužne za veću prostranost putničke kabine.Zahvaljujući povećanju međuosovinskog rastojanja dobio se dodatni prostor na stražnjoj klupi i u prtljažniku koji je narastao sa 280 na 351 litra.

Za pokretanje novog Pola bit će dostupna aktuelna paleta Volkswagen motora koju čine benzinci snage od 65 do 200 KS, dizelaši snage od 80 do 95 KS, te jedan motor na prirodni gas snage 90 KS.

Benzinski motori

• 1.0 MPI sa 48 kW / 65 KS, 5 stepeni ručni mjenjač
• 1.0 MPI sa 55 kW / 75 KS, 5 stepeni ručni mjenjač
• 1.0 TSI sa 70 kW / 95 KS, 5 stepeni ručni mjenjač ili 7 stepeni automatski DSG
• 1.0 TSI sa 85 kW / 115 KS, 6 stepeni ručni mjenjač ili 7 stepeni automatski DSG
• 1.5 TSI sa 110 kW / 150 KS, 6 stepeni ručni mjenjač ili 7 stepeni automatski DSG
• 2.0 TSI sa 147 kW / 200 KS, 6 stepeni ručni mjenjač ili 7 stepeni automatski DSG

Dizelski motori

• 1.6 TDI sa 59 kW / 80 KS, 5 stepeni ručni mjenjač
• 1.6 TDI sa 70 kW / 95 KS, 5 stepeni ručni mjenjač ili 7 stepeni automatski DSG

Motor na prirodni gas

• 1.0 TGI sa 66 kW / 90 KS, 5 stepeni ručni mjenjač

Novi Polo bit će dostupan sa tri nivoa opreme, Trendline, Comfortline i Highline, a tu će biti i specijalna izvedba Polo Beats koja dolazi sa 300 wati snažnim zvučnim sistemom, te sportska Polo GTI izvedba sa 200 KS.

Kategorije: Noviteti