Škoda Vision D

Škoda Vision D

Škoda već duži vremenski period nije ponudila ni jedan potpuno novi model, u glavnom svi dosadašnji modeli su pretrpili „zatezanje bora“ i tako osvježili već pomalo dosadnu paletu automobila. Ako izuzmemo mode Citigo koji je doslovna kopija VW UP!a onda možemo reći da Škoda nema ništa novo od modela Superb koji je predstavljen 2008. godine. Na ženevskom i frankfurtsko auto sajmu predstavili su dva konceptna automobila koji će vjerovatno biti nasljednici Octavie.

Da su inžinjeri u Škodi zavrnuli rukave i krenuli u konkretan posao pokazuju i studijske slike modela Vision D. Prema viđenom ovaj novi model Škode najvjerovatnije da će popuniti rupu u Škodinoj paleti automobila koja postoji od kako je preuzeo Volkswagen. Naime, Škoda je jedini proizvođač iz V.A.G. grupacije koji nema predstavnika u „Golf“ klasi, a upravo ta klasa automobila nosi veliki broj kupaca. Uzmemo li još u obzir da Škoda ima jako malu paletu modela, mogući dolazak modela kao što je Vision D bio bi pravi potez. Ako uzmemo u obzir da Škoda bilježi stalni prodajni rast od kako je pod dirigentskom palicom iz Wolfsburga, nema sumnje da će Vision D biti platformska kopija automobila iz V.A.G. grupacije, o kojima ne treba puno govoriti.

Kada je riječ o dizajnu modela Vision D on prati novi Škodin dizajnerski smijer. Odlikuju ga čiste linije bez suvišnih detalja što je već tradicija kod Škodinih automobila. Vision D izgleda vrlo agresivno, što kod prethodnih Škodinih modela nije bio slučaj. Nova velika rešetkasta maska sa hromiranim obrubom, napučeni blatobrani i pragovi, svjetlosna grupa u led tehnologiji, samo su neki od detalja koji krase novi model.

Vision D svoju premijeru imao je na ženevskom auto salonu 2011. godine, dok je slična izvedba pod imenom Mission L imala premijeru na frankfurstkom sajmu iste godine. Čini se kako će nas Škoda uskoro počastiti sa dva modela.

Kategorije: Noviteti