Novi XC40 upotpunjuje Volvo liniju premium SUV-a

Novi XC40 upotpunjuje Volvo liniju premium SUV-a

Volvo Cars, proizvođač premium automobila, danas je dodatno proširio svoju liniju SUV-a lansiranjem kompaktnog premium SUV-a XC40 u Milanu.

Dolazak modela XC40 znači da po prvi put u svojoj historiji, Volvo Cars ima tri nova modela dostupna na svjetskom tržištu SUV-a koje je i najbrže rastući segment automobilskog tržišta. Volvo na ovaj način osigurava daljnji rast u prodaji i profitabilnosti.

Novi XC40 je prvi model Volvo Cars razvijen na modularnoj platformi vozila CMA, koja će poduprijeti sve nadolazeće automobile serije 40, uključujući i električna vozila.

“XC40 je naš prvi model u segmentu malih SUV-a čime širimo privlačnost Volvo brenda i krećemo u posve novom smjeru,” rekao je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Cars-a. “Ovaj model predstavlja svježeg, kreativnog i upečatljivog novog člana Volvo ponude. Stoga je sasvim prirodno predstaviti XC40 u Milanu, užurbanom europskom središtu mode, umjetnosti, dizajna i životnog stila.” 

U okviru tehnologije, XC40 dolazi s nagrađivanim tehnologijama sigurnosti, povezivosti te infotainmenta koje su poznate iz modela novih serija 90 i 60. Poput svoje veće braće, XC40 naglašava transformacijski učinak ovih novih Volvo razvojnih tehnologija na brend i profitabilnost.

Ove tehnologije čine XC40 jednim od najbolje opremljenih vrhunskih malih SUV-a na tržištu. Funkcije sigurnosti i asistencije vozaču na XC40 uključuju Volvo sisteme Pilot Assist i City Safety, Sistem za sprječavanje slijetanja s ceste i zaštitu u slučaju slijetanja s ceste, Sistem upozorenja na nadolazeća vozila s podrškom pri kočenju i 360° kameru koja pomaže pri parkiranju u uskim prostorima.

XC40 također nudi revolucionaran novi pristup skladišnom prostoru unutar automobila. Genijalan dizajn interijera omogućava vozaču XC40 mnoge funkcionalne prostore za pohranu u vratima te ispod sjedala, poseban prostor za telefone koji uključuje indukcijsko punjenje, sklopivu kuku za male vrećice i kanticu za smeće na tunelskoj konzoli koja se može ukloniti.

XC40 će od početka proizvodnje biti dostupan sa D4 dizelskim ili T5 benzinskim četverocilindričnim Drive-E pogonom. Dodatne opcije pogona, uključujući hibridnu i električnu verziju, bit će prezentovane kasnije. XC40 će također biti prvi Volvo model dostupan s Volvo Cars novim trocilindričnim motorom.

Proizvodnja novog XC40 započinje u Volvo Cars fabrici u Ghentu u novembru.

Kategorije: Noviteti