Predstavljen novi Audi Q5 TFSI E Quattro – Vrhunske performanse uz nisku potrošnju

Predstavljen novi Audi Q5 TFSI E Quattro – Vrhunske performanse uz nisku potrošnju

Audi je otvorio novo poglavlje u proizvodnji automobila sa drugom generacijom modela Q5 u plug-in hibridnoj izvedbi.

Potpuna elektrifikacija automobila je budućnost, ali da bi se to ostvarilo potrebno je napraviti velike promijene u mnogim segmentima za što će biti potrebno prilično vremena i novca. No i kada nastupi potpuna elektrifikacija, hibridni modeli će sigurno ostati kao sigurna alternativa za one koji putuju raznim bespućima.

Aktuelna generacija modela Q5 stigla je u hibridnoj verziji koja definitivno otvara novo poglavlje Audija u proizvodnji automobila.

Pod poklopcem motora nalazi se hibridni sklop kojeg čini 2.0 litreni TFSI motor sa 250 KS i 370 Nm okretnog momenta. Električni motor razvija 105 KS i 350 Nm okretnog momenta i integrisan je u sedmostepeni automatski mjenjač.

Kombinacija turbobenzinskog motora i električnog motora daje ukupnu snagu od 367 KS i 500 Nm. To je dovoljno da Audi Q5 55 TFSI E Quattro, uz pogon na sve točkove do 100 km/h ubrza za 5,3 sekundi i postigne najveću brzinu od 239 km/h.

Baterijski paket kapaciteta 14,1 kWh na kućnoj utičnici može se napuniti za okruglo šest sati, a osigurava autonomiju samo na struju od 40 kilometara. Automobil na električni pogon može razviti najveću brzinu od 135 km/h. Vanjski i unutrašnji izgled gotovo su identični klasičnom Audiju Q5 s paketom opreme S Line.

Prodaja na Njemačkom tržištu kreće početkom jula uz početnu cijenu od 60.500 eura. U skorijem vremenu Audi planira predstaviti čitavu seriju ovakvih hibridnih modela.

Kategorije: Noviteti