Seat Ateca – Zvanične slike prvog Seatovog SUV-a

Seat Ateca 2016 - 01

Seat Ateca – Zvanične slike prvog Seatovog SUV-a

Seat je zvanično objavio slike svog prvog SUV modela prije zvaničnog predstavljanja.

Kao što se i očekivalo, Seat je prije zvanične premijere objavio slike svog prvog SUV modela pod nazivom “Ateca”. Prvobitne glasnine govorile su da bi ovaj model mogao nositi ime “Aran”, ali iz Seata su se odlučili ipak za drugo ime.

Seat Ateca 2016 - 02

Radi se o kompaktnom SUV modelu koji nema iznenađujući dizajn, jer mnoge stilske detalje preuzima od Seat Leon modela. Postavljen je na MQB platformi, a prema prvim informacijama za njegovo pokretanje bit će zadužena nova generacija benzinskih i dizelskih motora iz Volkswagen palete.

Seat Ateca 2016 - 03

Bazni model trebao bi pokretati 3-cilindarski 1.0-litreni benzinski motor sa 110 KS, a sljedeću stepenicu činit će 4-cilindarski 1.4-litreni benzinac sa 150 KS. U dizelskoj ponudi očekuju se 1.6-litareni TDI motor sa snagom od 110 KS te snažniji 2.0-litreni TDI motor u izvedbi od 150 i 184 KS.

Seat Ateca 2016 - 04

Svi motori standardno će biti upareni sa 6-stepenim ručnim mjenjačem, dok će za snažnije motore kao opcija biti ponuđen i 7-stepeni automatski DSG mjenjač. Kao standard, svi modeli će dolaziti sa prednjim pogonom, a opciono će se nuditi pogon na sva četiri točka sa oznakom 4Drive.

Seat Ateca 2016 - 06

Ovo je odgovor Seata na Kia Sportage, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai i druge modeli u kompaktnoj klasi crossovera. Premijera Seat Ateca modela očekuje se na sajmu automobila u Ženevi, a prvi primjerci u prodajne salone trebali bi stići u drugoj polovini godine.

Seat Ateca 2016 - 07

Kategorije: Noviteti