ŠKODA ENYAQ iV – Predstavljen Češki model za put u budućnost

ŠKODA ENYAQ iV – Predstavljen Češki model za put u budućnost

Novim modelom ENYAQ iV marka ŠKODA čini sljedeći dosljedan korak naprijed kada je riječ o provedbi svoje strategije električne mobilnosti. Potpuno električno SUV vozilo s baterijskim pogonom kao prvi se serijski model marke ŠKODA češkog proizvođača automobila temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB) Volkswagen koncerna.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

ŠKODA ENYAQ iV pri tome objedinjuje pogon na zadnje točkove ili pogon na sve točkove te domet do čak 510 kilometara u WLTP ciklusu koji je u potpunosti prikladan za svakodnevicu, a tu je i izdašna ponuda prostora tipična za marku.

Marka ŠKODA nastavlja s dosljednim razvojem svojeg emotivnog dizajna – novo SUV vozilo u skladu s time raspolaže i potpuno novim konceptom unutrašnjosti s varijantama opreme Design Selections umjesto klasičnih linija opreme te potpuno novo oblikovanom strukturom ponude. Posebna je istaknuta značajka ekskluzivna edicija Founders Edition modela ENYAQ iV koja je ograničena na 1895 primjeraka, a koja u jubilarnoj godini označava uspješnu 125-godišnju historiju kompanije.

Thomas Schäfer, predsjednik uprave društva ŠKODA AUTO, rekao je: „Modelom ENYAQ iV započinje novo doba za marku ŠKODA. On je naš prvi potpuno električni automobil koji se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB). Njime električnu mobilnost činimo Simply Clever – uz velike domete, kratka vremena punjenja, jednostavno rukovanje i povoljne cijene. ENYAQ iV nastaje u srcu marke ŠKODA u Mladoj Boleslavi. Naš matični pogon time je jedina proizvodna lokacija za vozila koja se temelje na platformi MEB u Evropi izvan Njemačke. To je izvrstan pokazatelj kompetentnosti marke ŠKODA. Zahvaljujem cjelokupnom timu koji je model ENYAQ iV postavio na točkove. On je postao izvrstan automobil, a ponosan sam na svakog pojedinačnog člana tima.“

Istovremeno uz svjetsku premijeru novog modela ŠKODA ENYAQ iV u brojnim zemljama postoji mogućnost prednarudžbe osnovne verzije i ostalih varijanti modela te ekskluzivne i posebno opsežno opremljene edicije Founders Edition. Ona je ograničena na 1895 vozila te odaje počast uspješnoj historiji kompanije i činjenici što su ga Václav Laurin i Václav Klement osnovali prije 125 godina. Vozila edicije Founders Edition odlikuju se amblemom koji je proizvela češka manufaktura kristala Preciosa s brojem tekuće edicije na višenamjenskom kožnom kolu upravljača. Prema predviđanjima njegova će se isporuka provoditi tijekom 2021. godine.

Edicija Founders Edition s osvijetljenom rešetkom hladnjaka i 21″ točkovima od lakog metala

Novi element dizajna prednjeg dijela vozila Crystal Face sa spektakularnom i osvijetljenom rešetkom hladnjaka dio je serijske opreme edicije Founders Edition i modela ENYAQ vRS iV, dok je za modele ENYAQ 80 iV i ENYAQ 80x iV dostupan opcijski. Prednji dio vozila modela ENYAQ iV u kristalnoj optici osvjetljava 130 LED žaruljica – to je značajka dizajna koja je poznata već iz konceptualne studije ŠKODA VISION iV. Edicija Founders Edition dostupna je s dvije varijante motora i baterija te u dvije boje. Ona k tomu raspolaže 21″ točkovima od lakog metala, sportskim prednjim i stražnjim maskama te varijantom opreme Design Selection ecoSuite s održivo štavljenom kožom.

Pregled istaknutih karakteristika novog modela ŠKODA ENYAQ iV

Električni pogon: ENYAQ iV raspolaže potpuno novim pogonskim konceptom i koristi se mogućnostima modularne električne platforme (MEB) Volkswagen koncerna. Jezgru platforme MEB predstavlja takozvana arhitektura dvostruke podnice (“skateboarda”) kod koje je baterija ugrađena u podvozje radi uštede prostora. Tri veličine baterije, pet stupnjeva snage od 109 do 225 kW te pogon na zadnje točkove ili pogon na sve točkove pokrivaju brojne i raznovrsne potrebe i područja primjene.

S dometom do čak 510 kilometara u WLTP ciklusu ENYAQ iV optimalan je saputnik u svakodnevici, a njegovo opterećenje prikolice iznosi čak do 1.400 kilograma (uspon od 8 %) odnosno 1200 kilograma (uspon od 12 %).

Sigurnost: Među sistemima pomoći ubrajaju se sistem Travel Assist s proširenim opsegom funkcija te uvježbano parkiranje s daljinskim upravljanjem.

Vanjski dizajn: Dizajn modela ENYAQ iV emotivan je, izražajan i dinamičan. Ovaj SUV odlikuje se ujednačenim proporcijama i vrlo prostranom ponudom prostora. Tako ovaj novi SUV u unutrašnjosti nudi prostranost koja je nalik onoj u modelu ŠKODA KODIAQ, iako je njegova dužina kraća od dužine modela ŠKODA OCTAVIA. Markantan prednji dio vozila uz veliku ŠKODA rešetku hladnjaka opcijski krasi osvijetljena varijanta Crystal Face koja raspolaže animiranom Coming/Leaving Home funkcijom te matrix LED glavnim svjetlima. LED stražnja svjetla sadrže dinamične žmigavce te također raspolažu animiranom Coming/Leaving Home funkcijom.

Unutrašnjost: Nove varijante opreme Design Selections stupaju na mjesto klasičnih linija opreme i postavljaju mjerila kada je riječ o dizajnu unutrašnjosti vozila. Za njihov su nastanak zaslužni dizajneri koncepta materijala marke ŠKODA. Svaka varijanta Design Selection slovi za sofisticirano opremljenu izvedbu unutrašnjosti s visokim stupnjem osjećaja ugode te prirodnim, održivo obrađenim i recikliranim materijalima. Individualnu konfiguraciju vozila olakšava nova struktura ponude: paketi za deset tematskih područja te pojedinačne opcije mogu se konfigurirati pregledno i u svega nekoliko koraka.

Povezivost: Centralni ekran s dijagonalom ekrana od 13″ najveći je u bilo kojem modelu marke ŠKODA, a zahvaljujući njemu model ENYAQ iV uvijek će biti online i inteligentno umrežen. Postupcima punjenja baterije te prethodne klimatizacije unutrašnjosti praktično se može daljinski upravljati putem aplikacije ŠKODA Connect.

Punjenje: Besprijekorno i jednostavno punjenje osigurava MyŠKODA Powerpass. On pomoću samo jedne kartice omogućuje punjenje na većini stanica za punjenje u zemljama Evropske unije. Također, marka ŠKODA angažira se u širenju mreže stanica za brzo punjenje Ionity diljem Evrope. Za individualno punjenje kod kuće marka ŠKODA nudi ŠKODA iV Wallbox u tri izvedbe. K tomu se ŠKODA ENYAQ iV kabelom za brzo punjenje može puniti na stanicama za brzo punjenje.

Simply Clever: Marka ŠKODA razvila je specifične Simply Clever karakteristike za električna vozila kao što su čistač kabla za punjenje, zaštitni poklopac za priključak za punjenje i pretinac za kabl za punjenje ispod podnice prtljažnika. Nova centralna konzola podijeljena u dva nivoa nudi pregršt prostora, a urednost u dvostrukoj podnici utovarnog prostora osigurava pametni umetak. Klasična strugalica za led marke ŠKODA u modelu ENYAQ iV nalazi se u unutrašnjosti vozila na zadnjem poklopcu.

Kategorije: Noviteti