Toyota predstavila novitete na sajmu automobila u Ženevi 2015.

Toyota noviteti - Sajam automobila u Zenevi 2015 - 03

Toyota predstavila novitete na sajmu automobila u Ženevi 2015.

Toyota Avensis facelift

Neposredno pred početak sajma automobila u Ženevi na internetu su osvanule fotografije redizajnirane Toyote Avensis. Limuzina ”D” segmenta doživjela je značajan redizajn koji daje novu svježinu neophodnu za uspješan opstanak na tržištu na kojem aktuelna generacija japanske poslovne limuzine egzistira od 2008. godine.

Toyota noviteti - Sajam automobila u Zenevi 2015 - 04

Najveće promjene uočljive su na prednjem dijelu, dizajnerski usklađenom sa novijim Toyotinim modelima. Ono što posebno raduje kupce jeste još bolja, odnosno ugodnije uređena unutrašnjost. Da bi se podmlađivanje moglo smatrati potpunim osvježene su i pogonske grupe. Od sada se Avensis može nabaviti isključivo sa motorima koji već sada udovoljavaju strogim Euro 6 normama. Ozbiljan konkurent Volkswagen Passatu, Citroenu C5 i Ford Mondeu već idući mjesec dolazi u europske prodajne salone.

Toyota Auris facelift

Toyota Auris zamišljena je kao konkurent Volkswagen Golfu i pripadajućim modelima kompaktne klase. Samim tim postavljeni su visoki ciljevi koji, poslije redizajna, nisu nedostižni. Uz vanjski izgled posebna se pažnja posvetila oplemenjivanju putničkog prostora. Na tom je polju znalo biti primjedbi ali poslije predstavljanja u Ženevi mišljenja smo da mjesta za kritike više nema. Uz bolje ugradbene materijale i precizniju finalnu obradu dolazi veći centralni ekran osjetljiv na dodir te ergonomski raspoređene komande.

Toyota noviteti - Sajam automobila u Zenevi 2015 - 01

Ipak, najviše se poboljšanja osjeti ispod haube. Od sada se japanski hatchback moguće naručiti sa novom generacijom turbo benzinskih motora čije se glavne karakteristike velika specifična snaga, upečatljiv obrtni moment i niska potrošnja goriva. Ljubitelje dizelaša raduje nova generacija motora razvijena u saradnji sa BMW-om. Veliki prodajni rezultati očekuju se od 1,6 litrenog dizelaša koji je samo jedan od ukupno 14 novih agregata u ponudi.

Piše: Alden Hadžagić

Toyota noviteti - Sajam automobila u Zenevi 2015 - 02

Kategorije: Auto sajam, Noviteti