Volkswagen ID.5 – Stigao novi električni SUV-Coupe

Volkswagen ID.5

Volkswagen ID.5 – Stigao novi električni SUV-Coupe

Volkswagen ID.5 proširuje ponudu potpuno električnih modela Njemačkog proizvođača.

Zanimljivo je da, iako je ID.4 morao čekati pola godine da dobije svoju GTX varijantu, ID.5 s njom u salone stiže na samom početku

Volkswagen je proširio svoju električnu ponudu predstavljanjem novog ID.5. Riječ je o SUV-Coupe modelu koji je zasnovan na već predstavljanom ID.4, ali u atraktivnijem izdanju.

Novi ID.5 zadržao je brojne stilske karakteristike modela ID.4 na koje je dodana sportska spuštena linija krova. Razlika u profilu nije toliko dramatična, ali sasvim dovoljna da je razlika jasna i uočljiva. Kako bi se dodatno razlikovao od modela ID.4, sportski coupe dobit će neke sportske elemente, pa tako ovisno o opremi dobit će funkcionalni zadnji spojler, a GTX verzija imat će ‘mišićaviji’ vanjski dizajn.

Putnička kabina gotovo da je identična kao kod ID.4 modela. Unatoč spuštenoj liniji krova, model ID.5 i dalje ima 549 litara prtljažnog prostora, a preklapanjem zadnjih sjedišta dobiva se zapremina od 1.561 litar.

Volkswagen ID.5

ID.5 dolazi s najnovijom tehnologijom, poput head-up ekrana proširene stvarnosti, prilagodljivog tempomata, pomoći pri zadržavanju trake te over-the-air ažuriranja kako bi se osiguralo da sve ostane aktualno. Tu je i ambijentalno osvjetljenje na armaturnoj ploči, vratima i prostoru za noge, dok LED traka ID.Light koristi pažljivo odabrane svjetlosne signale u boji kako bi prenijela važne informacije vozaču. Sistem glasovnih kontrola ‘Hello ID’ može odgovoriti na naredbe.

ID.5 Pro stiže s električnim motorom samo na zadnjoj osovini koji isporučuje 174 KS (128 kW) i 310 Nm okretnog momenta, dok je Pro Performance u istoj konfiguraciji sa zadnjim motorom isporučuje 204 KS (150 kW) i 310 Nm momenta. ID.5 Pro do stotke ubrzava za 10,4 sekunde, dok Pro Performance isto čini za 8,4 sekunde. Maksimalna brzina kod obje izvedbe iznosi 160 km/h.

Volkswagen ID.5

Najjača sportska verzija nosi oznaku ID.5 GTX i ima pogon na sva četiri točka. Za pokretanje koristi dva elektro motora, svaki po na jednoj osovini od kojih jedan isporučuje 109 KS (80 kW) i 162 Nm okretnog momenta na prednju osovinu te 204 KS (150 kW) i 310 Nm okretnog momenta na zadnju osovinu. Kombinovana ukupna snaga iznosi 299 KS (220 kW), pri čemu je ID.5 GTX sposoban ubrzati do 100 km/h za 6,3 sekunde, na putu do maksimalne brzine od 180 km/h.

Sve izvedbe dobivaju bateriju od 77 kWh, koja u Pro i Pro Performance varijanti omogućava domet od 520 kilometara, te 480 kilometara u GTX-u po WLTP-u. Tu su i napredne mogućnosti punjenja, pri čemu se na punionici ili kućnom zidnom punjaču ID.5 može puniti snagom do 11 kW, dok na stanicama za brzo punjenje ta brojka ide i do 135 kW, pri čemu se 320 do 390 km dometa može dobiti za oko 30 minuta.

Cijena i datum početka prodaje još nisu poznati.

Volkswagen ID.5

Kategorije: Noviteti