Sve o sigurnoj vožnji noću: Jednostavnim stvarima smanjite rizik

sigurna voznja nocu 01

Sve o sigurnoj vožnji noću: Jednostavnim stvarima smanjite rizik 

Period letnjih odmora je doba godine kada su putevi najprometnijih i mnogi ljudi vole da voze noću, da u potpunosti iskoriste svoj odmor. Obično postoji manje saobraćaja kada padne mrak, ali se rizik od nezgoda povećava zbog smanjene vidljivosti i umora.

Nezgode tokom noćne vožnje statistički u Evropi broji 37% svih žrtava vožnje, tako da se određene mjere predostrožnosti moraju preduzeti da bi vožnja bila sigurnija. Oborena svjetla treba koristiti kad god je to moguće, kako bi se izbjeglo zaslepljivanje nadolazećem saobraćaju. Neka vozila su opremljena automatskim sistemom paljenja oborenih svjetala i isključivanje u zavisnosti od spoljašnjih svjetlosnih uslova.

sigurna voznja nocu 02

90% informacija potrebnih za vožnju se obrađuju preko čula vida, a kako vizuelna percepcija smanjuje noću, više vremena je potrebno da se identifikuju pješaci, životinje ili saobraćajna signalizacija. U ovim slučajevima, LED farovi su veliki saveznik, jer generišu bolje svjetlo, kvalitetnije od halogene sijalice i svjetlost koju ona emituju je veoma slična dnevnom svjetlu, što znatno poboljšava vidljivost.

Prilagodite brzinu da bi mogli da kočite u okviru svjetlosnog snopa. Preporučljivo je voziti sporije nego obično tokom dana. Preporučena brzina prilikom vožnje sa oborenim svjetlima u Španiji iznosi 90 km/h. Održavajte sigurnu udaljenost od najmanje tri sekunde između vas i vozila ispred vas.

sigurna voznja nocu 04

Prepoznajte rane znake umora, na primjer, ako su vaši kapci teški, ako imate problema da se zadržite u svojoj kolovoznoj traci, ili ako vam je teško da se sjetite gdje ste vozili u posljednjem kilometru.

Pospanost utiče na reflekse i efekat je sličan vožnji sa nivoom alkohola u krvi od 0,5 grama po litru. Na prve znakove pospanosti, važno je da se zaustavite i odmorite ili prespavati do trenutka kada možete sigurno nastaviti svoj put. Neka su vozila opremljena sa sistemom prepoznavanja umora i identifikuju kada je vozač umoran, a prikazuju znak upozorenja na instrument tabli koji preporučuje pauzu.

sigurna voznja nocu 06

 

Kategorije: Savjeti