Alibaba i SAIC zajednički predstavljaju fascinantan auto

Alibaba i SAIC Zhiji IM

Alibaba i SAIC zajednički predstavljaju fascinantan auto

Alibaba i SAIC udružili su snage kako bi lansirali potpuno novu automobilsku marku pod imenom Zhiji Auto/IM.

IM bit će najnoviji kineski proizvođač premium električnih vozila, a u ponudi će biti elegantna limuzina i crossover.

Prva limuzina ima moderniziran dizajn i visoko tehnološko svjetlo sa 2,6 miliona piksela koje će moći projicirati animacije i status punjenja.

Pored visokotehnoloških svjetala, limuzina ima skrivene ručke na vratima i aerodinamične točkove u cilju smanjenja otpora zraka. Tu je i panoramski stakleni krov, krovni senzor i zadnja svjetla pune širine.

Luksuzni izgled nastavlja se u putničkoj kabini gdje se mogu vidjeti brojni premium detalji i kvalitetni materijali. No sve to pada u drugi plan jer pažnju plijeni veliki 39-inčni široki ekran koji je podijeljen u tri različita odjeljka.

Tu je sekundarni 12,8 inčni ekran koji izlazi iz centralne konzole kao u Mercedesovoj S klasi iz 2021. godine. Automobil je opremljen s 15 kamera visoke rezolucije, 12 ultrazvučnih senzora i radara. Oni se koriste za poluautonomni sistem vožnje.

Na kraju godine, IM bi trebao ponuditi autonomnu vožnju od tačke A do tačke B.

Zavidne performanse

IM limuzina imat će pogon na sva četiri točka koje će pokretati dva električna motora. U kombinovanom režimu imat će snagu od 536 KS i 700 Nm okretnog momenta. To će limuzini omogućiti ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,9 sekundi.

Baterija od 93 kWh bit će standardno, a kao opcija bit će ponuđena baterija od 115 kWh. S ovom drugom, limuzina će navodno imati domet do 874 km u NEDC ciklusu.

Zanimljivo je da će se automobil isporučiti s prvim masovno proizvedenim brzim bežičnim električnim punjačem za električna vozila. Puni se do 11 kW, a za samo sat vremena moći će se dovoljno napuniti za domet oko 80 km.

Limuzina će biti predstavljena na salonu automobila u Šangaju u aprilu, dok će crossover stići 2022. godine.

Kategorije: Koncepti, Vijesti