Audi partner sporta

Audi partner sporta

Audi

Od najprestižnijeg nogometnog takmičenja u Evropi – Lige šampiona, preko Njemačkog olimpijskog odbora, pa sve do svjetske serije premium turnira za golfere amatere:  Audi je ponosni partner i uspješni promotor njemačkog, ali i međunarodnog sporta.


Audi u motor sportu: Oživljena krilatica Vorsprung durch Technik

Vorsprung durch Technik – svojom uvjerenošću u napredak i angažmanom u motor sportu,  Audi već decenijama zorno pokazuje koliko vrijedi njegov poslovni slogan; uvijek iznova ingolstadtski proizvođač unosi u motor sport revolucionarna rješenja poput  pogona quattro, TFSI i TDI motora ili hibridnog pogona – i postiže pobjedu za pobjedom. Puno se puta Audi  upisao u historiju čuvenog 24h Le Mansa – posljedni put u ljeto 2012. kada je s modelom R18 e-tron quattro postigao prvu pobjedu hibrida. I ovu godinu Audi će nastaviti punim gasom: očekuje ga odbrana titule na FIA-inom WEC prvenstvu, učešće u DTM seriji  kao i na brojnim američkim utrkama.

Na FIA  WEC prvenstvu 2013 Audi brani titulu svjetskog prvaka i  nastupa s dva  unaprijeđena bolida R18 e-tron quattro, kojim će se na 24 sata Le Mansa i na trci izdrživosti „Šest sati Spa“ FIA-inog WEC prvenstva pridružiti i treći inovirani model R18 e-tron quattro.

Dvostrukom pobjedom na 24 sata Daytone, te snažnim nastupom u GRAND-AM seriji, Audi je najavio svoj povratak u američki motor sport.  Zanimljivo je da Audi u SAD-u raste jače od ukupnog američkog tržišta, naročito u prestižnoj  gornjoj klasi.  Dugoročnu podršku ovom uspješnom trendu  zasigurno će pružiti i Audijevi nastupi na američkim sportskim auto-utrkama.  Stoga je na 12-satnoj utrci u Sebringu (Florida), koju je Audi već deset puta pokorio,  planirano učešće  modela R18 e-tron quattro.


Audi u zimskom sportu: Najjači sponzor

Zimski sport za Audi je savršena pozornica na kojoj pred međunarodnom publikom može demonstrirati sportski karakter i dinamiku svojih automobila. Preko 25 godina Audi je generalni sponzor Njemačkog skijaškog saveza sa svim njegovim nacionalnim skijaškim timovima –ne samo kao financijski sponzor ,već i kao prijatelj brojnih zajedničkih manifestacija.

Audi je već 11 godina generalni sponzor FIS Svjetskog skijaškog kupa, te već petu godinu partner Svjetskih prvenstava u alpskom skijanju u St.Moritzu, Bormiu, Val d’ Isèru i u Garmisch-Partenkirchenu.

Od početka Zimske sezone 2011/2012 Audi kreće na skijašku stazu još jednog trendi sporta: ingolstadtski proizvođač dao je ime Audi FIS Svjetskom kupu u ski-krosu, skijaškoj disciplini posebno omiljenoj među mladom publikom.


Audi u nogometu: Sponzor najboljih nogometnih klubova

Vorsprung durch Technik neizostavan je dio svakodnevnice nogometaša, trenera i službenika vrhunskih nogometnih klubova Evrope. Tako su, na primjer, Audi i njemački najtrofejniji klub  FC Bayern München partneri  preko deset godina, još od 2002; kao premium partner, Audi je za zvijezde i menadžment FC  Bayerna osigurao 50 svojih vozila, a uvijek je prisutan i na stadionu i ostalim događanjima  münhenskog kluba. Osim toga, Audi i Bayern imaju  uspješan partnerski odnos i izvan nogometnog terena: naime, Audi je sa 9,09 posto jedan od suvlasnika FC Bayern München AG-a. U krugu Audijevih partnera značajno mjesto zauzimaju i nogometne ekipe iz Mönchengladbacha, Hamburga, Berlina, Nürnberga i Hoffenheima.

Audi je također internacionalno angažovan u svijetu fudbala: od 2003. ova marka je sponzor rekordera po broju osvojenih naslova prvaka Evrope,  Real Madrida. Zauzvrat se marka s četiri prstena reklamira na legendarnom Estadio Santiago Bernabeu zajedno s ovim 32-strukim prvakom Španske lige.  Od 2006. traje Audijevo partnerstvo s još jednim internacionalnim vrhunskim klubom – FC Barcelonom.  Svi igrači okupljeni oko superstara Lionela Messija,  već sedmu godinu se voze isključivo u Audi modelima. Isti je slučaj s aktuelnim šampionom Lige prvaka, FC Chelseajem, koji je od 2012. postao član čuvene Audi-nogometne porodice.  Audi preko importera sponzoriše i AC Milano, Red Bull Salzburg, Grashoppers Zürich, Zenit  St. Petersburg kao i japanske nacionalne nogometne klubove.

Još jedan highlight Audijevog nogometnog angažmana bez sumnje je Audi Cup, koji je u ljeto 2011. Imao svoje drugo izdanje u Allianz Areni u Münchenu;  pred 132.000 gledatelja, u dva dana turnira, snage su odmjerili domaćin FC Bayern München, AC Milano, SC Internacional de Porto Alegre i kasniji pobjednik FC Barcelona.


Audi u golfu: Elegancija koja spaja

Audi je uključen u golf već duže od dva desetljeća.  Tehnika, outfit i sportski duh vrijednosti su koje krase svaki Audi, a kojim nas fascinira i golf.

U središtu ovog Audijevog angažmana stoji Audi quattro Cup – jedan od najpopularnijih amaterskih golf turnira na svijetu; na poziv regionalnih Audi partnera, od aprila do septembra će biti održane kvalifikacije na kojima, iz godine u godinu, sudjeluje oko 80.000 tenisera; pobjednik se kvalificira za Njemačko finale, dok  dvije prvoplasirane ekipe ulaze u natjecanje sa međunarodnom konkurencijom: Svjetsko finale ove se godine igra od 7.do 11. oktobra u Los Angelesu.


Audi u jedrenju:  Kielska sedmica i Audi Sailing Team Germany

Jedrenje je najnovija sportska aktivnost u bogatom portfelju AUDI AG-a.  Ne samo u Njemačkoj, već i u međunarodnim vodama.

Najbolji primjer je Kielska sedmica, koju je Audi  2012. ispratio, kao premium partner, već treći put zaredom.  Veliki broj prominentnih gostiju, akcije na vodi i kopnu, shuttle-i trailer usluge kao i prezentacije „TV Kielska sedmica“ – ukratko, spektakl u ovom sjevernonjemačkom gradu sasvim je u znaku marke s četiri prstena. Pokroviteljstvo ovog najvećeg sportskog događaja u jedrenju na svijetu za Audi je još jedno pozitivno iskustvo, koje ga očekuje i ove godine.

Kategorije: Vijesti