Glasovna aktivacija

Audio sistem sa glasovnom aktivacijom

Volvo predstavlja prvi svjetski audio sistem sa glasovnom   aktivacijom 2

Volvo predstavlja još jedan svjetski novitet – integrisani audio sistem sa glasovnom aktivacijom, razvijen u saradnji sa digitalnim muzičkim servisom Spotify. Rješenje je kroz Volvo Sensus Connected Touch sistem potpuno integrisano u centralnu konzolu.

Volvo integracija sa sistemom Spotify podrazumijeva glasovnu i dodirnu aktivaciju. Novi sistem vozaču omogućava da upravlja muzičkim sadržajem putem 3G/4G softverskog ključa ili putem konekcije sa mobilnim telefonom. Vozač ima mogućnost slušanja bilo kojeg Spotify naslova jednostavnim izgovorom njegovog naziva, što omogućava maksimalnu povezivosti bez skretanja pažnje sa same vožnje. Sensus Connected Touch sistem pretvara 7-inčni displej u vrhunski ekran osjetljiv na dodir, koji se može koristiti i sa rukavicama na rukama, što je svjetski novitet.

Nova tehnologija odgovara na potrebe vozača da uživaju u muzici tokom vožnje. Omogućeno je upravljanje muzičkim sadržajem putem upravljača i centralne konzole, bez skidanja pogleda sa ceste i ruku sa upravljača, što se opet uklapa u Volvo sigurnosnu filozofiju. Osim Spotify-ja, kao digitalnog muzičkog servisa, ova tehnologija omogućava pristup hiljadama radio stanica širom svijeta.

Volvo predstavlja prvi svjetski audio sistem sa glasovnom   aktivacijom 3

Sistem se bazira na Android tehnologiji, što znači redovno unaprijeđenje. Ostale aplikacije kojima se može pristupiti putem Sensus Connected Touch sistema uključuju Google maps, TuneIn, iGO navigaciju, te aplikaciju pohrane novih funkcija i unaprijeđenja. Internet podaci se mogu proslijediti putem Wi-Fi veze između mobilnog telefona i Sensus Connected Touch sistema, a Wi-Fi mreža se može dijeliti sa ostalim suputnicima u vozilu.

Sensus je ime koje Volvo koristi za HMI (Human Machine Interface) funkcionalnost, a u pitanju je dodatna oprema, koju ugrađuje diler vozila. U prodaju kreće u maju 2013. godine u svim novom Volvo modelima (V40, V40 Cross Country, S60, V60, XC60, V70, XC70 i S80), a moći će se ugraditi i u polovna vozila od modelske 2011. godine. Najava ove nove generacije tahnologije, dolazi samo nekoliko dana nakon predstavljanja opsežno obnovljenih Volvo modela serije 60, 70 i 80 na sajmu automobila u Ženevi.

„Intuitivni korisnički interfejs, brz odgovor pretraživača, te bogat izbor od nekih 20 funkcija i aplikacija su prednosti koje Sensus Connected Touch izdižu iznad konkurentnih solucija“ – tvrdi Hakan Hellmans, produkt menadžer za Infotainment i povezivost pri Volvo Car grupaciji.

Razvoj Sensus Connected Touch sistema „zahuktao“ se krajem 2011. godine, kada je Volvo grupacija  započela potragu za jakom hardware platformom sa prvoklasnom funkcionalnošću i grafičkim elementima, te kapacitetom da prati buduću ekspanziju.

Korisnici Sensus Connected Touch sistema imaju pristup:

 • Potpunom pretraživanju Interneta (nedostupno tokom vožnje). Otvoreni pretraživač omogućava Java, HTML 5 animacije i pokretne slike/filmove
 • Preuzimanje muzičkog sadržaja sa interneta uključujući Spotify i Deezer servise
 • Internet radio (TuneIn i Live Radio) sa hiljadama kanala iz cijelog svijeta
 • On-line (Google) mape
 • 3D navigacija sa online informacijama o saobraćaju i upozorenjem na opasne zone
 • Besplatni lokator parking prostora i vremenska prognoza
 • Brojne domaće web aplikacije
 • Appstore za nove funkcije i unaprijeđenja
 • Lokator Volvo servisa, koji prikazuje najbližu Volvo radionicu i pomaže vozaču u kontaktiranju iste.

“Roadtrip je još jedna sjajna funkcija koja putem audio sistem „čita“ Wikipedia informacije o interesantnim tačkama na ruti putovanja.“ – dodaje Hakan Hellman.

Volvo predstavlja prvi svjetski audio sistem sa glasovnom   aktivacijom

Kategorije: Vijesti