BH tržištu predstavljeni novi Volkswagen Transporter i Caddy

VW Transporter T6 i Caddy - Premijera 2015 - 620 - 01

BH tržištu predstavljeni novi Volkswagen Transporter i Caddy

Novi Transporter 6. generacije – Za one koji žele najbolje.

Tržištu u BiH zvanično predstavljena (10.09.2015.) nova generacija VW Transportera T6. Najnovija šesta generacija svjetski popularnog Transportera nastavak je tradicije duge 65 godina i proizvednih više od 12 miliona primjeraka ovog modela

Nakon što je u junu 2015. Volkswagen predstavio novu, šestu generaciju modela Transportera, Importer za Bosni u Hercegovinu kompanija Porsche BH zvanično je tržištu predstavila novi model i ozvaničila početak prodaje novog T6 u našoj zemlji. Model Transporter, koji se pod različitim imenima proizvodi još od 1950, godine kada je lansiran legendarni Typ 2 predstavlja jedan od najvažnijih modela u historiji Volkswagena koji je do sada proizveden u 12 miliona primjeraka. Najnovija, šesta generacija Transportera dobila je oznaku T6, a donosi moderniji dizajn izvana i u unutrašnjosti, s jako blagim retro stilom, u kombinaciji s najmodernijim sistemima sigurnosti, te potpuno novom ponudom motora koji ispunjavaju Euro 6 normu.

VW Transporter T6 i Caddy - Premijera 2015 - 620 - 02

Nova generacija transportera donosi kvalitetnije materijale, a T6 je dobio instrumentnu ploču koja je stilski usklađena sa najnovijom generacijom VW modela, sa multimedijalnim sistemom i 6,3 inčnim ekranom. T6 pokreće potpuno nova generacija motora, a uključuje 2.0 litarski četvorocilindrični benzinac, u varijantama sa 150 KS i 204 KS, te za bh. tržište značajniji dvolitarski TDI koji je dostupan u verzijama sa 84 KS, 102 KS, 150 KS i 204 KS. Benzinski motori dostupni su samo sa EURO 6 normom, dok će se TDI dizelski motori i dalje proizvoditi i sa EURO 5 normom koji dostupni u verzijama od 84 KS, 102 KS, 140 KS i 180 KS.

VW Transporter T6 i Caddy - Premijera 2015 - 620 - 03

Kao i prethodnici, tako je i T6 dostupan u više različitih karoserijskih verzija, od putničke do potpuno teretne verzije. Povodom proslave jubileja i predstavljanja novog modela u ponudi je i specijalni model u ograničenoj seriji “Generation SIX” koji dolazi opremljen sa LED svjetlima, ukrasnim kromiranim paketom, specijalnim 18-inčnim lakometalnim poklopcima, dvobojnim eksterijerom i sjedištima presvučenim Alcantara kožom.

VW Transporter T6 i Caddy - Premijera 2015 - 620 - 05

Cijena novog modela T6 je na razini prethodnog modela u izvedbi sa motorima koji posjeduju EURO 5 normu, dok će za motore sa EURO 6 normom cijena biti viša u prosjeku za 1500 KM. Osnovna teretna izvedba sa EURO 5 normom košta 36.010 KM bez PDV-a, dok osnovna putnička izvedba košta 34.738 KM bez PDV-a.

Volskwagen T6 enterijer

Novi Caddy – Jedan pogled nije dovoljan

Premijera četvrte generacije najprodavanijeg modela Volkswagen privrednih vozila

Volkswagen privredna vozila po prvi put u BiH predstavljaju četvrtu generaciju veoma popularnog Caddyja. Prodano je oko 1,5 milion nagrađivane prethodne generacije tokom jedanaest godina u kojima se proizvodila. Taj će uspjeh novi Caddy zasigurno nastaviti budući da su ovo urbano dostavno vozilo i njegova srodna varijanta, koja se koristi u privatne svrhe, prošireni i unaprijeđeni u svakom aspektu.

Sistemi vožnje koriste najsavremeniju tehnologiju, a novi motori pružaju maksimalnu efikasnost i usklađenost s normom izduvnih plinova EU6. 4-cilindarski 2,0 l motori imaju četiri TDI dizelske verzije. Njihova snaga se kreće od 55 kW / 75 KS sve do vrhunskog motora sa 110 kW / 150 KS. Najmanju potrošnju goriva bilježi Caddy furgon Blue Motion, posebno razvijen za dostave unutar grada sa potrošnjom goriva ispod četiri litre na 100 kilometara.

VW Caddy 4 Premijera 2015 - 01 - 620

Tu je i novi 1,4l TGI motor, nasljednik, u Evropi veoma popularnog Caddy EcoFuel motora, čija je potrošnja 4,1 kg prirodnog plina na 100 kilometara. Zbog smanjenja veličine i turbopunjača ovaj motor je proizveden s većom snagom u poređenju s njegovim prethodnikom, te troši i do 28 posto manje goriva. Ove brojke u vezi sa snagom pogoduju svima te su povoljne kako za prirodnu okolinu, tako i za novčanik.

Što se tiče benzinskih motora, može se odabrati između njih tri. Oni sežu od 4- cilindarskog 1,2 l TSI motora sa 62 kW / 84 KS i 3-cilindarskog 1,0 l TSI motora sa 75 kW / 102 KS sve do velikog 4-cilindarskog 1,4 l TSI motora s izlaznom snagom od 92 kW / 125 KS. Pored motora EU6 norme, za tržište BiH i dalje će biti dostupni motori sa EU5 normom.

VW Caddy 4 Premijera 2015 - 02 - 620

Brojne nove sigurnosne karakteristike kao i one koje se odnose na udobnost novog Caddyja štite putnike i pružaju podršku vozaču. To je postignuto kroz velik broj sistema podrške za vozača, koji su bez premca u segmentu gradskih dostavnih vozila. Jedan od njih je sistem nadzora okoline „Front Assist“ koji uključuje City funkciju kočenja u nuždi: ako vozaču promakne prepreka pri brzini od 30 km/h, sistem automatski prilagođava kočnice i, u idealnom slučaju, u potpunosti sprečava sve sudare. U putničkoj izvedbi  novi Caddy je primjerice je dodatno opremljen i bočnim zračnim jastucima te zračnim zavjesama.

Otprilike 22 posto svih sudara, koji uključuju povrede, su sudari s više od jedne prepreke. Kako bi se što je više moguće smanjio rizik u vezi s ovim scenarijem, nagrađivani sistem multikolizijske kočnice uključen je kao standardna ili dodatna oprema u novom Caddyju. On nakon sudara automatski započinje s kočenjem ako vozač više nije u mogućnosti reagovati.

VW Caddy 4 Premijera 2015 - 03 - 620

Druge raspoložive opcije su sistemi „Light Assist“ i „Driver Alert“. Posljednji prepoznaje sva odstupanja od normalnog ponašanja tokom vožnje i preporučuje vozaču pauzu kada je potreba za njom očigledna. Također je raspoloživa opcija grijanja vjetrobranskog stakla, čime je trajno zagarantovana dobra vidljivost.

U slučaju opcijske automatske regulacije razmaka, skraćeno ACC-a, koja se aktivira pri brzinama od 0 do 160 km/h (DSG mjenjač) ili od 30 do 160 km/h (ručni mjenjač), radarski senzor nadzire razmak i relativnu brzinu u odnosu na vozila ispred. Korišten s DSG mjenjačem, ACC sistem također može usporiti vozilo, primjerice u kolonama ili kod saobraćajnih gužvi, dok se ono u potpunosti ne zaustavi.

VW Caddy 4 Premijera 2015 - 04 - 620

U kombinaciji s radiouređajima Composition Colour i Composition Media te s radio-navigacijskim sistemom Discover Media kupcima se nudi mogućnost narudžbe kamere za vožnju unazad. Opcijski sistem „Park Assist“ omogućuje automatizirano bočno parkiranje, kao i parkiranje okomito s podlogom – što je posebno korisno za usluge dostave.

Dizajn novog Caddyja ne oduševljava samo oštrijim rubovima i jasno definiranim površinama s otmjenom jasnoćom. Redizajnirani prednji i profilirano izvedeni zadnji dio vozila daju novom kombiju nepogrešiv karakter – dodatno obilježen novim izgledom prednjih i stražnjih svjetala. Zadržavajući vrhunsku funkcionalnost, visokokvalitetno gradsko dostavno vozilo dobilo je značajno bolji nastup, ekskluzivnost i dinamičnost. U skladu s izražajnim vanjskim dizajnom, unutrašnjost vozila također sadržava naglašene linije i oblike. Upečatljive ukrasne letvice s integrisanim otvorima za zrak i nova generacija infotainment opreme naglašavaju savremen izgled novog Caddyja.

VW Caddy 4 Premijera 2015 - 05 - 620

Caddy furgon sa motorima EU5 norme ima početnu cijenu od 23.165 KM bez PDV-a, dok osnovna putnička izvedba košta 23.623 KM bez PDV-a.

Volkswagen Caddy je lider u svom segmentu na tržištu Bosne i Hercegovine.