Pobjeda XCeeda Kiji donijela već 3. nagradu Trophée Argus

Pobjeda XCeeda Kiji donijela već 3. nagradu Trophée Argus

Kijin novi crossover XCeed je osvojio prestižnu nagradu Trophée Argus za 2020. godinu u kategoriji kompaktnih i porodičnih SUV-ova. Tako je Kia na nedavnoj svečanosti nagradu Argus osvojila već treći put, jer je 2018. slavio Stinger, a 2012. se titulom dobitnika okitio mališan Picanto.

Trophée Argus na francuskom tržištu nagrađuje nove modele, koji nude najbolju kombinaciju svojstava i tekućih troškova. Kandidate ocijenjuju na osnovu cijene, tekućih troškova i ostatka vrijednosti rabljenog vozila, a pritom žiri uzima u obzir i druge karakteristike (kvalitet, udobnost, užitak u vožnji, opremljenost) i doprinos vozila u svom razredu.

Žiri čine članovi grupacije Groupe Argus, francuski automobilski novinari i stručnjaci s područja tržišta rabljenih vozila i automobilskog tržišta u cjelini. Kia XCeed je osvojio najviše priznanje u kategoriji kompaktnih i porodičnih sportskih terenaca, a pritom je pobijedio konkurente kao što su: Mazda CX-30, Toyota RAV4 Hybrid i Hyundai Santa Fe.

Marc Hedrich, generalni direktor Kia Motors France, rekao je povodom toga: “Veoma smo radosni zbog osvajanja lovorike Trophée Argus za 2020. godinu. To je priznanje za značajan i jedinstven model marke Kia. Novi XCeed je crossover razreda C, koji među vozilima masovnih proizvođača nema ravnopravnog  rivala.”

“Kia XCeed je potpuno evropski model, kao i sve ostale izvedbe Ceeda,” dodao je Hedrich. “Model, koji je dizajniran, razvijen i napravljen u Evropi za evropske kupce, odmah je postao bestseler. Drago nam je da su prednosti Kia XCeeda – njegov dizajn, kvalitet, vozne osobine i troškovi vlasništva – zaslužni za to da odskače od konkurencije. Ova nagrada je posvećena našim dizajnerima, prodavačima i inžinjerima širom Evrope i zahvaljujem im se na odlično obavljenom poslu.”

Kia XCeed: sportska, urbana alternativa tradicionalnim sportskim terencima

Novi Kia XCeed je auto sa stilom, izražajan je i dizajnerski savremen, a kao takav predstavlja alternativu tradicionalnim sportskim terencima. XCeed, koji je proizvod Kijinog dizajnerskog središta u Frankfurtu, dizajniran je pod vodstvom Gregoryja Guillauma, podpredsjednika dizajna u Kia Motors Europe.

Kia XCeed proizvode u slovačkom gradu Žilina, gdje prave i ostale izvedbe: Ceed (hatchback), Ceed Sportswagon (karavan) i ProCeed (shooting brake). Kao i njegova čelična braća i XCeed se može pohvaliti 7-godišnjom fabričkom garancijom (150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja broja pređenih kilometara), koja je najduža garancija u Evropi.

Na proljeće će Kia XCeed dopuniti svoju ponudu sa plug-in hibridom, koji ima litijum-polimerni baterijski sklop kapaciteta 8,9 kWh, elektromotor snage 44,5 kW i 1,6-litarski benzinski 4-cilindraš s direktnim ubrizgavanjem goriva. Kia XCeed Plug-in Hybrid može da pređe isključivo na struju oko 60 kilometara.

O nagradama Trophée Argus

Trophée Argus, osnovan 1993. s ciljem nagrađivanja namjenskih vozila, 2008. godine je krenuo s nagradama u kategoriji putničkih vozila. Na ovogodišnjem takmičenju za priznanja  su se takmičila 33 putnička vozila, među kojima su izabrali tri finalista u svakoj od sedam kategorija (kompaktni SUV, gradski auto, kompaktna limuzina, kompaktni i porodični SUV, porodična i kompaktna limuzina, premium SUV i električno vozilo).

Kategorije: Vijesti