DEKRA lista najpouzdanijih vozila za 2015. godinu

dekra 2015

DEKRA lista najpouzdanijih vozila za 2015. godinu

DEKRA (Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein) je stručna organizacija čiji su izvještaji visoko cijenjeni i smatraju se relevantnim.

U izvještaju o polovnim automobilima za 2015. godinu, date su jasne informacije o pouzdanosti pojedinih modela vozila. U ovom izvještaju obrađena su vozila, nad kojima je inspekcija provedena u posljednje dvije godine sa ukupnim uzorkom od 15 miliona.

„To nam omogućuje da potencijalnim kupcima polovnih automobila damo konkretnu pomoć“, kaže dr. Gerd Board direktor DEKRA Automobil GmbH, odgovoran za područje ispitivanja i inspekcije i dodaje „U izvještaju, će se naći detaljne informacije o tipičnim grešakama na određenom modelu. U isto vrijeme, mi poredimo svaki model vozila u odnosu na odgovarajuće modele iz istog tržišnog segmenta. Brojke za određeni model se prikazuju u izvještaju samo ako smo provjeriti najmanje 1.000 vozila ovog modela u relevantnom rasponu i periodu.“

dekra-auto-usate--4-

U tabeli su podaci samo o najbolje ocijenjenim polovnim vozilima iz svakog segmenta, a DFI (DEKRA Fault Index ) je ključna ocjena za holističku evaluaciju. To je zapravo procenat vozila bez „relevantnih grešaka“, u odnosu na vozila sa greškama. Sprovedena je evaluacija prema klasi vozila i pređenoj kilometraži od 50.000 km. Za kupce polovnih vozila bitna je mogućnost poređenja jednog modela u odnosu na drugi. Činjenica koja ne iznenađuje je da su luksuzni automobili bolje ocijenjeni, a u ovom izvještaju sadržano je 456 modela.

Najbolji u svim klasama

Vozilo koje je postiglo najbolje rezultate evaluacije u prosjeku u svim klasama, dobija titulu „Najbolji u svim klasama“, a ovaj naslov odnio je Mercedes-Benz E-klase.

Klasa Broj vozila u konkurenciji Pobjednik DFI
Mala vozila 54 Audi A1 93.0
Kompaktna klasa 44 Toyota Prius 94.6
Srednja klasa 32 Volvo S60 / V60 97.5
Gornja srednja klasa 13 Mercedes-Benz E-Class 97.6
Sportska vozila i kabrioleti 15 BMW Z4 96.6
Off-road i SUV vozila 53 Mercedes-Benz GLK 96.2
Hatchback 45 Ford C-Max 93.1
Mali vanovi 21 VW Amarok 81.9
Vanovi 16 Opel Movano 81.6

 

Kategorije: Vijesti