Dizajnerska nagrada iF Design za novi Kia Sorento

Kia Sorento iF Design Award 2015 (Medium)

Dizajnerska nagrada iF Design za novi Kia Sorento

Kia Motors i dalje kupi nagrade za izvanredan dizajn. Ovaj put je Sorento, Kijin najpoznatiji model, po prvi put osvojio prestižnu nagradu ‘iF Design Award’.

Žiri globalno priznate nagrade je u kategoriji »proizvod« odlikovao 3. generaciju Sorenta koji ovih dana stiže u Evropu. Pored ocjenjivanja dizajna žiri je uzeo u obzir i ostale kriterije: konačna obrada, stepen inovacije, uticaj na životnu sredinu i sigurnost. Novi Kia Sorento je Kijin sedmi model s navedenom nagradom. Od 2010. godine su je osvojili (po ovom redoslijedu) modeli Venga, Sportage, Optima, Picanto, pro_cee’d i Soul.

Kia Sorento iF Design Award 2015 (4) (Medium)

“Vrlo sam ponosan na ovu nagradu za Kia Sorento, jer je to priznanje velikog napretka u kvalitetu,” kaže Peter Schreyer, predsjednik i glavni dizajner u Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Company.

“Kia Sorento kombinuje klasični stav SUV-a sa premium izgledom i osjećajem, što je pogotovo vidljivo u kabini. Nudi vrlo kvalitetan dizajn i izvanrednu vrijednost za taj novac. To je veliko dostignuće naših međunarodnih dizajnerskih timova, što je i jedan od razloga da se radujem ovoj nagradi.”

Novog Sorenta su razvili u Kijinom dizajnerskom timu u korejskom Namyangu, a svoje znanje su pridodala i njihova dizajnerska odjeljenja u Frankfurtu i Irvineu (Kalifornija).

Kia Sorento iF Design Award 2015 (3) (Medium)

Svestranost, najsavremenija oprema i novi 4×4 pogon

Novi Kia Sorento je svestrani sportski terenac sa stilom. Gladak, prema zadnjem dijelu zategnut profil i zaobljene površine daju Sorentu elegantan izgled. Prostrana unutrašnjost slijedi vodoravnim linijama i nudi luksuzan izgled, kao i vrlo prijatan osjećaj s vrhunskim materijalima po cijeloj kabini.

U odnosu na prethodnika novi Kia Sorento, koji se nudi sa 5 ili 7 sjedišta, ima duži međuosovinski razmak i putnicima pruža više prostora. Prtljažni prostor je zahvaljujući kliznom dijelu klupe i njene djeljivosti (u omjeru 60:40) veći, zbog čega je još svestraniji, a maksimalna zapremina prtljažnika iznosi čak 1.732 litra.

Sorento ima snažan i efikasan 2,2-litarski turbodizelski motor snage 200 KS, a varijante sa pogonom na sva 4 točka mogu se pohvaliti Kijinim novim Dynamax™ All-Wheel-Drive sistemom koji je razvijen u saradnji sa austrijskom Magnom.

Hi-tech pomagala između ostalog uključuju premium dodatke kao što su 360-stepeni prikaz događanja oko vozila (Around View Monitor) i sistem pametnog automatskog parkiranja, koji olakšavaju manevriranje i parkiranje vozila. Kupci mogu naručiti najnovije sigurnosne sisteme kao npr. sistem za upozoravanje kod nenamjerne promjene vozne trake, sistem za upozoravanje kod pomjeranja vozila iza, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova ili prilagodljivi tempomat.

Novi Kia Sorento ovih dana stiže u Evropu, a u našoj zemlji ga očekujemo početkom aprila.

Kia Sorento iF Design Award 2015 (2) (Medium)

iF Design 

Od 1953., kada su ih prvi put podijelili, iF Design nagrade postale su jedne od najvažnijih nagrad za vrhunski dizajn. Nagrada proizlazi iz ‘Formgerechte Industrieerzeugnisse’ (Dobar industrijski dizajn), koju su dijelili na sajmu u Hanoveru (Hannover Messe) i jedno je od najvećih takmičenja na svijetu na području dizajna.iF Design Award podjeljuje se u pet grana. U ovoj godini za nagrade su se borila preduzeća iz 53 zemlje, a koja su prijavila čak 4.783 radova. Novi Kia Sorento nagrađen je u kategoriji Automobili/vozila/bicikla. Više o nagradama i dobitnicima na www.ifdesign.de.

Kategorije: Vijesti