Električne Kije za rekordni tržišni udio u Evropi

Električne Kije za rekordni tržišni udio u Evropi

Kia Motors je u prvoj polovini godine u Evropi uprkos smanjenju tržišta zabilježila rekordnu prodaju hibridnih i električnih vozila.

Prodaja Kijinih elektrificiranih vozila se u prvom polugodištu u odnosu na jednak period prošle godine povećala za 18% (44.894 prodatih vozila, prošle godine 38.173 vozila). Ove brojke uključuju u i Kijinu sve veću ponudu blagih hibrida (MHEV), klasičnih hibrida (HEV), plug-in hibrida (PHEV) i električnih vozila (EV). Tako sada elektrificirana vozila predstavljaju četvrtinu Kijine prodaje u Evropi (25,2%).

Kijin tržišni udio u Evropi u 1. polovini godine porastao na 3,5%

Po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kia je u Evropi (odnosi se na zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjenog kraljevstva) u prvom polugodištu prodala 178.392 vozila (-33.5%, prošle godine su u istom periodu prodali rekordnih 268.305 vozila). Uprkos padu prodaje kod Kije će i ove godine padati rekordi, jer se Kijin tržišni udio u Evropi sa 3,2% povećao na 3,5%, što je njen najveći tržišni udio u istoriji.

Kia e-Soul und e-Niro

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Uprkos poteškoćama prouzrokovanim pandemijom i dalje vlada veliko zanimanje za naša hibridna i električna vozila. Kada dođe do oporavka automobilskog sektora Kia će imati dobru osnovu za rast prodaje, pogotovo na području ekološki prihvatljivijih vozila.

U drugoj polovini godine očekujemo dolazak novog elektrificiranog Sorenta i unaprijeđene izvedbe modela Picanto, Rio i Stonic. Lansiranje Kijinih blagih hibrida ‘EcoDynamics+’ u različitim razredima kupcima će po prvi put ponuditi širok izbor cjenovno pristupačnih, štedljivih hibridnih modela.”

Svaka četvrta prodata Kia u Evropi je hibridna ili električna

S elektrificiranim modelima koji predstavljaju čak četvrtinu Kijine prodaje u Evropi ovaj južnokorejski gigant je prodaju svoja dva električna modela povećao za 65% (12.522 vozila).

Prodaja električnih modela veća za 65%, a plug-in hibrida za 29%

S 8.715 prodatih primjeraka e-Nira i 3.808 prodatih e-Soula, isključivo električna vozila predstavljaju rekordnih 7% Kijine ukupne prodaje u Evropi. Prodaja plug-in hibrida se povećala za 29% (11.177 vozila), prvenstveno zbog lansiranja PHEV izvedbi Ceed Sportswagon i XCeed, ali i zbog sve bolje prodaje plug-in Nira.

Kia e-Soul und e-Niro

Prodaja izvedbi s blagim hibridom veća je za čak 181% (8.389 vozila). Kijina ‘EcoDynamics+’ tehnologija blagog hibrida nedavno je predstavljena kod sva četiri člana porodice Ceed, a osim toga ova tehnologija je sada raspoloživa i kod Sportaga.

Inače Ceed (Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed, ukupno 48.158 vozila) i Sportage (33.292 vozil) i dalje su najpopularniji kod kupaca. Potražnja za elektrificiranim Nirom (HEV, PHEV i EV) posebno je porasla tokom krize (27.030 prodatih primjeraka), tako da se Niro prvi put vinuo među 3. najprodavanije modele Kije u Evropi. Slijede mu Stonic (23.474 vozila) i Picanto (21.214 vozila).

Mogućnosti u drugom polugodištu: novi Sorento, unaprijeđeni modeli, novi pogoni

Druga polovina 2020. će zbog očekivanog oporavka evropskog tržišta Kiji omogućiti dosta novih mogućnosti, jer će najstariji korejski proizvođač automobila ujesen kupcima ponuditi 4. generaciju Sorenta, koji će po prvi put dobiti hibridnu snagu i osnažiti brend u razredu velikih sportskih terenaca.

Kia je nedavno najavila dolazak unaprijeđenih izvedbi popularnih modela razreda A i B, Picanto i Rio, što će dodatno povećati Kijinu popularnost kod kupaca. Rio će između ostalog dobiti novi blagi hibridni pogon ‘EcoDynamics+, koji će ujedno biti raspoloživ i kod svih izvedbi modela Ceed. Kia će do kraja godine kod svih ostalih modela u svojoj ponudi predstaviti različite tehnologije koje smanjuju potrošnju goriva i snižavaju emisije CO2.

Kategorije: Vijesti