Ferrari Purosangue: prvi ozbiljni konkurent URUS i DBX modelima

Ferrari

Ferrari Purosangue: prvi ozbiljni konkurent URUS i DBX modelima

Prvi SUV talijanskog brenda imat će dizajn izveden iz Roma modela.

Ferrari je najavio da će njihov prvi SUV pod imenom Purosangue imati dizajn koji će biti izveden iz modela Roma. Prije nego Ferrari zvanično prikaže izgled prvog SUV modela, LACO Design je napravio digitalne fotografije koje prikazuju mogući izgled noviteta iz Maranella.

Ferrari namjerava sa ovim modelom odgovoriti konkurenciji kao što su Aston Martin DBX i Lamborghiniju Urusu. Mnogo je bilo polemika da li trebaju proizvođači poput Ferrarija, Lamborghinija i Aston Martina uvoditi SUV modele, ali odluka Lamborghinija da uvede SUV model zasigurno isplatila. Nakon što je Lamborghini URUS ušao u proizvodnju prodaja marke eksplodirala.

Ferrari Purosangue FUV (što znači „Ferrari Utility Vehicle“) bit će na prilagođenoj platformi koju koristi GT model. Konstrukcijski će biti spreman za V8 i V12 motore, ali i V6 hibridne jedinice.

Očekuje se da će inženjeri Ferrarija preferirati elektrificirani pogonski sklop. Ferrari je potvrdio da neće prekinuti isporuku svog atmosferskog 6,5-litarskog V12 motora kojeg će prilagoditi aktuelnim ekološkim normama.

Ferrari bi svoj prvi SUV trebao predstaviti u modelskoj 2021. godini.

Kategorije: Vijesti