Kako nova Opel Astra pobuđuje osjećaje

Opel Astra 2021

Kako nova Opel Astra pobuđuje osjećaje

Besprijekoran i odvažan dizajn nove Opel Astre nastoji odraziti visoku razinu kvalitete u svakom detalju. Astra šeste generacije, koja je svijetu predstavljena u septembru, dizajnirana je kako bi pobudila osjećaje i na prvi pogled postigla efekt „nečega što zaista trebate”.

Dizajnerski i razvojni timovi, čiju polovicu čine žene, odlučili su izraditi novi kompaktni model njemačkog proizvođača automobila kao istinski „dizajnerski komad” izvana i iznutra. Slijedeći primjer glavne inženjerke Marielle Vogler, dizajnerica boje i opreme Ilka Höbermann daje uvid u svijet dizajniranja nove Astre putem videozapisa na YouTubeu.

Novi video dio je kampanje na društvenim mrežama koja pokazuje kako je nova Astra postala iskazom dizajna branda, zahvaljujući velikoj predanosti, pažnji posvećenoj detaljima i spremnosti na razmišljanje „izvan okvira”. Ilka Höbermann objašnjava čemu su dizajneri Opela pridali pažnju i kako su pridošlici podarili njezin jedinstven dizajn, „proizveden u Njemačkoj”.

Odvažna i besprijekorna: nova Astra tumači filozofiju dizajna Opela na drugačiji način

Nakon SUV-ova Mokke, Crosslanda i Grandlanda, nova Astra također ima Opel Vizir. Novo lice branda i središnji element vanjskog dizajna slijedi Opel Kompas gdje se vertikalne i horizontalne osi – oštar nabor poklopca motora i grafički izgled dnevnih „krilastih” svjetala – sijeku s amblemom Opel Blitz u sredini. Protežući se preko prednjeg kraja, čineći novu Astru naoko još širom, Vizir također savršeno integrira tehnologije kao što su ultratanka IntelliLux LED® prednja svjetla. Promatrana sa strane, Astra nove generacije izgleda posebno dinamično zahvaljujući naglašenom nagibu C stupa prema naprijed.

Opel Astra 2021

Straga, ponovljen je Opel Kompas kojega čine središnje postavljeni Blitz, vertikalno i visoko postavljeno svjetlo kočnice te stražnja svjetla (LED koji štedi energiju, kao i cjelokupna vanjska rasvjeta). Amblem Blitz ima dodatnu ulogu kvake stražnjih podiznih vrata.

„Za mene je njemački dizajn spoj jednostavnosti, besprijekornosti i tehničkih elemenata”, kaže Ilka Höbermann. „Ponekad nije jednostavno očuvati besprijekornost i dodati odvažnost. Uvijek treba paziti na sklad i pravi omjer svega.” Rezultat je uspješna kombinacija besprijekornog i emotivnog stila koji izdvaja novu Astru od drugih modela kompaktne klase. Karakterističan izgled dodatno je naglašen novom metalik bojom. „Tim je razvio sasvim novu i modernu nijansu žute boje koja automobilu dodaje notu neodoljivosti i odvažnosti”, dodaje dizajnerica.

Kokpit budućnosti stvoren već danas: potpuno digitalni Pure Panel

Ostvarivanje ravnoteže kod nove Astre bilo je vrlo važno dizajnerskom timu za boje i opremu, posebice kod njezine unutrašnjosti. „Morali smo razmišljati izvan okvira kako bismo pronašli najbolja rješenja za te materijale. Postoji čitav niz vrlo različitih boja, tekstura, grafika i uzoraka. Sve ih uskladiti bio je najveći izazov. Poput velike slagalice. Spajate različite, uzbudljive materijale da biste postigli lijep kontrast ili ravnotežu”, pojašnjava Ilka Höbermann.

Opel Astra 2021

Rezultat tog procesa predstavlja pomak naprijed u dizajnu unutrašnjosti i udobnosti branda. Potpuno digitalni kokpit kombinira dva široka zaslona od 10 inča s bočnim otvorima za zrak za vozača ispod vodoravno izdužene i, ovisno o verziji, potpuno ostakljene površine. Analogni zasloni dio su povijesti u novoj Astri. U potpunosti funkcionalan, tehnološki napredan dizajn koji spaja stil s najnovijom tehnologijom. Vozači i putnici u Astri pogledom na preciznu ostakljenu optiku ploče Pure Panel mogu intuitivno upravljati novim sučeljem čovjek-stroj – „vizualni detoks”.

Vrlo moderan kokpit dizajniran je tako da stvori raspoloženje u kojem se putnici osjećaju sigurno. Istaknuti detalji poput fino oblikovanih kontrola smanjenih na minimum te okvira i površina sustava za informiranje i zabavu od mat aluminija donose „veliku vrijednost Astri”, kaže Ilka Höbermann. „Mogu jednostavno pridonijeti ljepoti, biti funkcionalni, a ponekad vas čak i nasmijati.” Svaki detalj, od amblema Opel Blitz u središtu volana do tkanine i šavova na ergonomskim sjedalima koje je odobrio AGR (također dostupni u kožnom dizajnu Alcantara ili Nappa), nosi jedinstven potpis Opelovih dizajnera za boju i opremu.

Na društvenim mrežama: informacije o novoj Astri skrivene „iza kulisa”

Opelova stranica na društvenim mrežama i Playlista Opel Astra na YouTubeu nude još uvida „iza kulisa” razvoja nove Astre. Osim toga, voditelj dizajna za Opel Mark Adams objavljuje vlastite dojmove na svojem računu na Instagramu @opelvauxhalldesign.

Kategorije: Vijesti