VW eco-automobili

Tri Volkswagen modela eco-automobili godine

vw eco up

Po eco-car listi Verkehrsclub Deutschland (VCD) za 2013/2014. godinu Volkswagen Eco Up! i druga dva modela iz Grupe ŠKODA Citigo CNG i SEAT Mii Ecofuel su odabrani kao pobjednici u svim kategorijama, a time i kao najbolja ekološki prihvatljiva vozila u ovoj godini. Rezultat je saopšten na konferenciji za novinare u Berlinu.

Verkehrsclub Deutschland bira najbolje ekološki kompatibilne modele u izboru od preko 300 putničkih vozila jednom godišnje i to u poslednjih 20 godina. Primarni cilj eco-car liste VCD je da pruži pomoć ekološki svjesnim potrošačima pri donošenju odluke za kupovinu vozila. Ocjenjivanje koje vrši VCD uzima u obzir potrošnju goriva, CO2 emisije, emisiju buke, kao i količinu i vrstu emitovanih zagađivača.

I ove godine, vozila koja koriste prirodni gas iz Volkswagen Grupe bili su pobjednici u svim kategorijama: Volkswagen Eco Up!, ŠKODA Citigo CNG i SEAT Mii Ecofuel su imenovani za najbolja ekološki prihvatljiva vozila. Ono što pomenuta tri modela imaju zajedničko je mala potrošnja goriva od samo 2.9 l prirodnog gasa na 100 km. Niske vrednosti CO2 emisija od 79 g/km se mogu znatno redukovati upotrebom biogasa koji se stvara iz obnovljivih izvora koji se već prodaje ili se barem mješa sa običnim benzinom na stotinama benzinskih pumpi.

01 Audi-A3 Sportback G-tron 2014

Koliko vožnja ova tri vozila na prirodni gas može da bude ekonomična u pogledu potrošnje goriva nedavno je dokazao ekstremni vozač Gerhard Plattner na ruti od 2.600 km kroz praktično cijelu Evropu sa modelom ŠKODA Citigo CNG. Na relaciji od grada Vicenza u Italiji do Stokholma u Švedskoj u realnim saobraćajnim uslovima njemu je bilo potrebno samo 2,39 kg/100 km. On je čak uspio i da umanji ovu nevjerovatno nisku brojku na drugom dijelu posljednje faze na distanci od 515 km gdje je ostvario potrošnju goriva od 2,04 kg/100km.

Volkswagen će u bliskoj budućnosti predstaviti još neka vozila sa pogonom na prirodni gas: najprodavaniji automobil u Evropi, Golf, kao model Golf TGI BlueMotion, kao i Audi A3 G-Tron, oba vozila sa čistim prirodnim gasom i krajnje ekonomična u pogledu potrošnje goriva. Na aktuelnoj eco-car listi VCD-a, Golf TGI BlueMotion bio je na drugom mjestu u kategoriji “kompaktnih vozila”. Zvanično predstavljanje Golfa na prirodni gas bit će na sajmu automobila u Frankfurtu (IAA) u septembru. Golf TGI BlueMotion će tada moći i da se kupi. Golf Estate i ŠKODA Octavia su takođe u procesu proizvodnje. Touran TSI EcoFuel koji takođe ide na prirodni gas i emituje CO2 emisije od samo 128 g/km, bio je na trećem mjestu u kategoriji modela sa sedam sjedišta.

Volkswagen Golf BlueMotion Concept 2012

Pored već pomenutih modela, mnoštvo drugih modela iz Volkswagen Grupe ostvarilo je izuzetne rezultate, na primjer Golf BlueMotion, Jetta Hybrid, Touran TDI BlueMotion Technology i Audi A3 ultra. Pored brojnih novih modela u segmentu vozila na prirodni gas, Passat TSI EcoFuel, Touran TSI EcoFuel i Caddy ili Caddy Maxi EcoFuel su veoma uspješni sa pogonom na prirodni gas.

Kategorije: Vijesti