Kia EV9 postao ‘porodični auto godine’ po izboru TopGear.com

KIA EV9 GT Line

Kia EV9 postao ‘porodični auto godine’ po izboru TopGear.com

Kia EV9 je na podjeli nagrada TopGear.com za 2023. godinu osvojio titulu “porodični automobil godine”.

Potpuno električni EV9 – Kijin novi premium SUV – oduševio je žiri revije Top Gear kombinacijom porodicama namijenjenog prostora, dugog dometa, tehnologija u vozilu, kao i najsavremenijih dizajnerskih i održivih osobina.

Treća pobjeda zaredom za Kiju u izboru TopGear.com

EV9 je predstavljen u najnovijem broju revije BBC Top Gear Magazine, koja je posvećena najboljim i najpoželjnijim automobilima na svijetu. Na sajtu TopGear.com je objavljen i film “Upoznajte pobjednike”, u kome je i EV9.

Ollie Kew, zamjenik urednika emisije Top Gear, rekao je: “Sviđaju nam se opuštenost vozila EV9 i njegov bezbrižni, surferski pristup u SAD. Sviđa nam se njegov nimalo snobovski amblem i to što ga je lakše upravljati nego VW ID. Buzz. Pored toga s jednim punjenjem prijelazi mnogo više. Sviđaju nam se njegova masažna, grijana i hlađena sjedišta u stilu Bentayge, mnoštvo korisnih pretinaca, jednostavnost automatskog slaganja sjedišta i to da pomalo izgleda kao glava Iron Mana. To je jedan od najzanimljivijih automobila 2023. godine, ne zbog toga što može nego zbog toga što predstavlja. Združiti zeleno i prestižno nije jednostavno, ali je to EV9 uspjelo, i to u stilu.”

EV9 ima domet do 563 km (u kombiniranom ciklusu WLTP) i tehnologiju ultrabrzog punjenja od 800 V, s kojom se na najbržim javnim punionicama od 10 do 80 posto baterije napuni za samo 24 minuta. Narudžbe za EV9 su već moguće širom Evrope.

Nakon modela EV6 i Niro EV je EV9 najnoviji model u sve većoj porodici električnih vozila Kia. Ovaj brend je nedavno na svom Danu električnih vozila predstavio koncepte EV3 i EV4, kao i za serijsku proizvodnju pripremljeni EV5, čime je potvrdio ambicioznu globalnu strategiju vođenja i ubrzanja revolucije električnih vozila.

Kategorije: Vijesti