KIA Motors dobila nagradu od J.D. Powera

JD powr nagrada za kiju 2016(Medium)

KIA Motors dobila nagradu od J.D. Powera

Nakon što se Kia Motors već pozicionirala kao vodeća kompanija industrije u područjima dizajna, kvaliteta i tehnologije, danas je postigla novi istorijski uspjeh. Renomirana institucija J.D. Power proglasila je Kiju uvjerljivom pobjednicom istraživanja IQS (Initial Quality Study) 2016, u kojem je iza sebe ostavila 33 automobilske marke u SAD-u.

Prvi puta u posljednjih 27 godina na vrhu ljestvice našla se neluksuzna marka automobila masovne proizvodnje. Glavne zasluge ovog vrhunskog rezultata pripadaju modelima Sportage i Soul, koji su zablistali na prvim mjestima u svojim segmentima, dok su Rio, Forte i Sorento bili među prva tri u svojim kategorijama.

„Biti broj jedan u kvalitetu u cijeloj automobilskoj industriji rezultat je Kijie dugogodišnje predanosti kvalitetu izrade i neprestanim poboljšanjima. Naša predanost odrazila se na mišljenja naših kupaca, koja su najveća potvrda našeg kvaliteta.“ rekao je Michael Sprague, glavni operativni direktor i izvršni potpredsjednik Kia Motors America. „Kao najviše rangirana marka u automobilskoj industriji, nema sumnje da je Kia proizvođač automobila svjetske klase.“ 
Istina je kako je u zadnje četiri godine u SAD-u prodaja Kia vozila u konstantnom rastu, te je danas već prestigla brojku od 600.000 vozila godišnje. U istom periodu naglo se poboljšao i položaj Kije u istraživanjima IQS institucije J.D.Power. Nakon što se 2013. Kia po prvi puta uvrstila među prvih 10 marki, 2015. je godine osvojila odlično drugo mjesto. Ove je godine Kia pobijedila sve, uključujući i luksuzne marke, te je prošlogodišnji pobjednik Porsche, ove godine to mjesto prepustio Kiji.

Istraživanje kvaliteta J.D. Power provodi se već 30 godina zaredom, a analiziraju se odgovori vlasnika automobila u 26 segmenata. Početni kvalitet vozila određen je kroz par kriterija,  a vlasnici vozila ocjenjuju iskustvo vožnje, kvalitet motora i mjenjača. Takođe se analizira i široki spektar problema vezanih uz kvalitet u prvih 90 dana vlasništva vozila.

Kategorije: Vijesti