Kia na sajmu CES 2019 predstavlja post-autonomnu vožnju

Kia na sajmu CES 2019 predstavlja post-autonomnu vožnju

Kia Motors kao dio grupacije Hyundai Motor Group na sajmu zabavne elektronike CES 2019 u Las Vegasu predstavlja nekoliko novih tehnologija, namijenjenih post-autonomnoj vožnji. 

Kia, koja i dalje nadgrađuje svoju viziju ‘iza autonomne vožnje’ za povezana vozila, predstavljenoj na prošlogodišnjem sajmu, ove godine donosi interaktivnu izložbu ‘Prostor emocionalne vožnje’, koja predstavlja budućnost, kada autonomna vožnja postane norma. 

R.E.A.D.  (‘Real-time Emotion Adaptive Driving’)

Kia je za budućnost, kada vozila budu imala mogućnost autonomne vožnje, postavila temelje svojeg tehnološkog razvoja, koje će unaprijediti način transporta ljudi. Centralni dio predstavljanja vizije ‘prostora emocionalne vožnje’ na CES 2019 je sistem R.E.A.D. – Kijin sistem prilagođavanja vožnje emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D.) – prva kabina na svijetu, koja se temelji na umjetnoj inteligenciji (UI), optimiziranoj i interaktivno prilagođenoj ljudskim osjetilima. 

Sistem R.E.A.D. može pomoću tehnologije umjetne inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizirati i pojedinoj osebi prilagoditi prostor u kabini vozila. Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje  upotrebom senzora, koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sistem prilagodi kabinu s obzirom na ocjenu pet osjetila i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija mašinskog učenja umjetne inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega slijedi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu s tim prilagođava kabinu. 

Gospodin Albert Biermann, predsjednik i šef odjeljenja za istraživanja i razvoj u grupaciji Hyundai-Kia, rekao je: “Kia razumije interaktivnu kabinu kao ključnu tačku buduće mobilnosti. Sistem R.E.A.D. predstavlja spajanje najsavremenije tehnologije nadzora vozila i emocionalne inteligencije, koja se temelji na umjetnoj inteligenciji. Omogućava neprestanu komunikaciju između vozača i vozila kroz neizgovoreni jezik ‘osjećaja’, zbog čega pruža optimalan, čovjeku prilagođen prostor u realnom vremenu.”

Sistem R.E.A.D. je predstavljen zajedno s tehnologijom V-Touch, koja se kao prva na svijetu odlikuje nadzorom pomoću virtualnih kretnji. V-Touch koristi 3D kameru, koja prati  korisnikove oči i prste, čime omogućava upravljanje nekih funkcija u vozilu preko nenametljivog zaslona, projiciranog na vjetrobranskom staklu. Pomoću jednostavnih kretnji prstima svi putnici u vozilu mogu mijenjati ambijent u kabini, uključujući osvjetljenje, klima uređaj i zabavni sistem, što znači da u vozilu više nisu potrebni dugmad ili zasloni na dodir. 

Sljedeća funkcija inovativnog sistema R.E.A.D. je Kijino vibriranje sjedišta u skladu s emitovanom muzikom, što označi da putnici mogu prilikom slušanja ‘osjetiti’ svoje omiljene pjesme. Tehnologija, koja se temelji na obradi signala, prilagođava vibracije sjedišta u skladu s frekvencijom zvukova emitovane muzike. Unapređenje udobnosti u kabini može se postići i masažnim vibriranjem sjedišta, a za veću sigurnost tu je i upozoravajuće vibriranje, koje aktiviraju napredni sistemi asistencije. 

Pritom stečena tehnička znanja djelimično su plod Kijine saradnje s čuvenim univerzitetom MIT (Massachusetts Institute of Technology), u okviru zajedničkog projekta ‘Media Lab's Affective Computing Group’, koji je dio Kijinog članstva u Media Labu.

Posjetioci sajma testirali tehnologiju R.E.A.D.

Kia je na svojem izložbenom prostoru posjetiocima ponudila mogućnost testiranja sistema u posebno dizajniranom modulu. Javnost tako po prvi put ima priliku doživjeti automobilsku tehnologiju, koja prepoznaje njihovo psihičko stanje na osnovu izraza na licu, provodnosti kože i pulsa. Posjetioci sajma svjedoče i prilagođavanju upravljačkih senzora u realnom vremenu  s obzirom na njihovo emocionalno stanje. 

‘R.E.A.D. Me’ je kokpit za jednu osobu, koji analizira vozačevo emocionalno stanje i stvara ‘ambijent’ u skladu s ocjenom, upotrebom tehnologija R.E.A.D., kao npr. prepoznavanje izraz na licu i vibriranje sjedišta. Taj varirajući ambijent sadrži i zvukove i mirise, koji najviše odgovaraju trenutnom raspoloženju vozača.  

‘R.E.A.D. Now’ je kokpit za dvije osobe, koji simulira autonomnu vožnju po Las Vegasu, predlaže rutu i sadrži zabavni sistem, a temelji se na analizi vozačevog raspoloženja. Putnici mogu koristiti V-Touch sistem upravljanja pomoću pomjeranja ruku za igranje igrica, biranje muzičkog žanra, prilagođavanje izgleda kabine i pretraživanje po internetu prilikom traženja informacija.

‘R.E.A.D. Motion’ je kokpit za četiri osobe, koji simulira ‘mobilni radni prostor’, koji bi prema očekivanjima trebao predstavljati jednu od ključnih prednosti autonomnih vozila. Posjetioci  mogu testirati sistem kao ‘vodeći ljudi Kije’, koji se pripremaju za poslovni put i upotrebom V-Touch provjeravaju svoj raspored i bilješke sa sastanaka, pregledavaju e-mailove i sl. Upotrebljivost sistema na dugim putovanjima znači da putnici mogu daljinski preuzeti nadzor upravljanja kokpita R.E.A.D. Motion. Iskustvo završava video konferencijom uživo preko zaslona, projiciranog na vjetrobranskom staklu.

Kia predstavlja viziju buduće mobilnosti u pametnim gradovima 

Kia na sajmu CES 2019 predstavlja i potencijalno rješenje za mobilnost u pametnim gradovima s konceptom ‘SEED Car’. Radi se o električnom četverotočkašu s dometom od dosegom 100 km, kojeg pokreće hibridni sistem okretanja pedala i elektro motora – biciklista mora okretati pedale, a pritom mu izdašno pomaže elektro motor. 

Koncept je namijenjen jednostavnijoj, zabavnijoj i sigurnijoj urbanoj vožnji, a Kia pritom želi istraživati kako omogućiti kratku vožnju s ličnim pokretnim uređajem.

Za duže relacije tu je koncept ‘SEED Car’, koji je opremljen autonomnim vozilom ‘BIRD Car’, koje se može koristiti za duže relacije nego što je uobičajeno za četverotočkaše. S dometom od 100 km je ‘SEED Car’ namijenjen završetku ‘raspršene’urbane vožnje.

Kategorije: Vijesti