Dizajnerska nagrada Red dot za Kiju

Dizajnerska nagrada Red dot za Kiju

Kia je na ovogodišnjem dizajnerskom takmičenju red dot osvojila prestižne nagrade za modele Picanto i Rio. 5-vratne varijanta mališana Picanta i novog Rija pobijedile su u kategoriji ‘Dizajn proizvoda’ (‘Product Design’), gdje se za nagrade borilo više od 4.500 proizvoda i 1.800 proizvođača iz 58 država.

Žiri, koji sastavljaju međunarodni stručnjaci s područja dizajna, ocijenjuje proizvode na osnovu njihovog stepena inovativnosti, praktičnosti, ergonomije, izdržljivosti, ekološke privatljivosti i jednostavnosti upotrebe. Nagrade red dot osvajaju samo oni proizvodi, koji dostižu najviše dizajnerske standarde.

S ovim zadnjim nagradama broj Kijinih nagrađenih modela popeo se na šest, jer su već prije nagrađeni urbani crossover Soul (2009), manji jednovolumen Venga (2010), sportski terenac
Sportage (2011) i luksuzna limuzina Optima (2011). Osim toga Optima je bila i proglašena za ‘najbolje od najboljeg’ u 2011. godini, što je najveće moguće red dot priznanje za vrhunski dizajn, a koje može osvojiti samo po jedan proizvod u svakoj kategoriji.

“Veoma smo ponosni na red dot nagrade za Picanta i Rija,” rekao je prilikom proglašenja Kijin dizajnerski guru, Nijemac Peter Schreyer i dodao: “To je veliko priznanje za naš globalni dizajnerski tim, jer su sva tri naša dizajnerska centra sudjelovala u razvoju oba modela – i oba su u potpunosti skladna s vrlo prepoznatljivim izgledom. Stvarno sam radostan zbog kreativne i nadasve uspješne saradnje naših centara u Evropi, Americi i Koreji.”

Rio i Picanto su do sada osvojili već nekoliko nagrada, između ostalog je Rio na međunarodnom dizajnerskom takmičenju ABC (Automotive Brand Contest) za 2011. godinu proglašen za najboljeg u kategoriji spoljašnjosti, dok je 3-vratni Picanto osvojio takođe prestižnu nagradu iF za dizajn proizvoda a 2012. godinu – to je već četvrta Kija, koja je osvojila to priznanje. Red dot nagrade, koje u Njemačkoj postoje od 1955. godine, spadaju među svjetski najpriznatije nagrade s područja dizajna. Ovogodišnja priznanja će podijeliti 2. jula na svečanosti u njemačkom gradu Essen u tamošnjoj operi.

Kategorije: Vijesti