Kia se pridružila najvećoj punjačkoj mreži IONITY

Kia se pridružila najvećoj punjačkoj mreži IONITY

Automobilska grupacija Hyundai-Kia postala je najnoviji suvlasnik kompanije IONITY, koja ima panevropsku mrežu brzih punionica za električna vozila.

Grupacija Hyundai Motor Group (HMG) pridružila se mreži IONITY, koja je najveća evropska mreža brzih punionica, u kojoj je postala strateški partner i dioničar. Brendovi Kia i Hyundai će iskoristiti širenje punjačke infrastrukture uz mrežu autocesta po Evropi i tako doprinijeti daljnjem prihvatanju električne mobilnosti koje se temelji na nultim emisijama ispusta štetnih plinova.

Mreža punionica koristi 100-postotno obnovljivu struju za mobilnost s nultim emisijama i neutralnim ugljičnim otiskom

IONITY koristi evropski standard punjenja CCS (Combined Charging System). S obzirom na to da mreža koristi 100-postotno obnovljivu energiju vozači električnih vozila zahvaljujući mreži IONITY ne samo da putuju bez emitovanja štetnih emisija nego i CO2 neutralno. To je značajan korak prema uspješnoj električnoj mobilnosti u Evropi.

Širenjem punjačke infrastrukture do manje briga vozača u vezi s dometom i masovnijeg prelaska na elektromobilnost

“Za nas su proizvod i iskustvo klijenata usko povezani s udobnošću i stvarnim prednostima. S investicijom u IONITY sada smo postali dio najsavremenije mreže punjačke infrastrukture u Evropi,” rekao je Thomas Schemera, izvršni podpredsjednik i vođa odjeljenja za proizvode u grupaciji Hyundai-Kia. “Posvećeni smo pružanju cjelovitih rješenja, koja će ljudima olakšati prelaz na ekomobilnost.”

“Ulaskom grupacije Hyundai-Kia dobili smo privrženog partnera s međunarodnim iskustvom na području električne mobilnosti,” rekao je Michael Hajesch, direktor IONITY. “Zajedničkim snagama ćemo raditi na tome da obrazujemo ljudi o e-mobilnosti i promovišemo inovacije na tom području s ciljem putovanja električnim vozilima kao novim normalnim, pogotovo na dugim putovanjima.”

IONITY

IONITY želi omogućiti duge vožnje električnim vozilima kao novo normalno. Kompanija, koja gradi i upravlja mrežom brzih punionica uz evropske autoceste, koristi najnoviju tehnologiju s kapacitetom punjenja do 350 kW. Time vozači postojeće i budućih generacija električnih vozila – upotrebom najrasprostranijeg evropskog punjačkog standarda CCS (Combined Charging System) – prilikom pauze na putovanju mogu koristiti maksimalnu brzinu punjenja. Svaka punjačka stanica IONITY ima u prosjeku 4 punjačka mjesta. Zbog privrženosti održivosti sve punionice IONITY nude 100% obnovljivu energiju koja je ujedno bez emisija i ugljično neutralna.

Kompanija IONITY, smještena u Minhenu, osnovana je 2017. i u vlasništvu je proizvođača automobila BMW Group, Mercedes Benz AG, Ford Motor Company, Hyundai Motor Group i Volkswagen Group.

Kategorije: Vijesti