Najavljeno 29 kandidata za Evropski automobil godine

Najavljeno 29 kandidata za Evropski automobil godine

Evropski automobil godine birat će se između 29 kandidata, a radi se o novim modelima koji su u prodaji ili koji će se naći na bar pet evropskih tržišta prije kraja godine.

Ovogodišnji kandidati dolaze iz šarolikih segmenata, pa se u konkurenciji nalaze Citroën C4, Dacia Sandero i Fiat 500, Ford Explorer i Kuga kao i Honda e i Jazz.

Hyundai ima ozbiljne kandidate novi i10, i20 i Tucson koji će se morati boriti s konkurentima kao što su Cupra Formentor, Kia Sorento, Mazda MX-30, Peugeot 2008, Seat Leon i Škoda Octavia. Među glavnim kandidatima su Toyota Mirai i Yaris, kao i Volkswagen Golf 8 i ID.3.

Među ovogodišnjim kandidatima su i neki premium modeli uključujući Audi A3, Land Rover Defender i Polestar 2. BMW ima dva kandidata u obliku 2-serije Gran Coupe i 4-serije, a Mercedes ima čak četiri kandidata, novi GLA, GLB, GLS i S-klasu.

Uži izbor od sedam nominiranih kandidata bit će objavljen 8. januara, prije nego se proglasi pobjednik 1. marta. Ova nagrada tradicionalno se dodjeljivala dan prije otvorenja sajma automobila u Ženevi. Obzirom na pandemiju COVID-19 sajam automobila u Ženevi neće se održati ni 2021. godine.

Kategorije: Anketa, Vijesti