Najbolje ocjene za novi Touareg u testovima sigurnosti

Najbolje ocjene za novi Touareg u testovima sigurnosti

Evropska agencija za sigurnost u saobraćaju Euro NCAP dodijelila je ovom novom modelu iz više klase maksimalnu ocjenu od pet zvjezdica. Time ovaj SUV prema mišljenju neovisnih stručnjaka za crash testove pokazuje vrhunske performanse u svim kategorijama.

Ocjena od pet zvjezdica u sklopu zahtjevnog testiranja „European New Car Assessment Programme“ – skraćeno: Euro NCAP – pokazuje da je Touareg odnio titulu vrlo sigurnog vozila u svojoj kategoriji. Novi Touareg prvenstveno impresionira svojim sveobuhvatnim paketom sigurnosne opreme koji se sastoji od optimizirane strukture karoserije, sklopa pojaseva, sjedišta i zračnih jastuka te inovativnih sistema pomoći.

Ovaj je SUV u sve četiri pojedinačne kategorije Euro NCAP testa ostvario vrlo dobre rezultate. U području „Zaštita odraslih putnika“ postigao je 89 posto maksimalne ocjene, u kategoriji „Zaštita djece u vozilu“ ostvario je 86 posto, u kategoriji „Sistemi pomoći“ 81 posto te u kategoriji „Zaštita pješaka“ 72 posto najviše ocjene.

Važno mjerilo za sigurnost vozila u Evropi

Euro NCAP već 20 godina predstavlja strogo mjerilo za nivo sigurnosti novih automobila u Evropi. Tokom posljednjih godina testiranja su konstantno postajala strožima tako da danas obuhvaćaju različite scenarije sudara (između ostalog, frontalni sudar s aluminijskom preprekom pri brzini od 64 km/h i 40- postotnom pokriću, bočni udar u bočnu strukturu vozila pri brzini od 50 km/h, bočni udar u stup pri brzini od 32 km/h) i veće zahtjeve u pogledu serijskih sistema pomoći za vozača.

Kategorije: Vijesti