Najveće prevare sa motornim uljima

Motorno ulje

Najveće prevare sa motornim uljima

Danas na tržištu Bosne i Hercegovine možete pronaći veliki broj motornih ulja za automobile, raznih svjetski poznatih proizvođača. Teško je pronaći neki veliki brend da nije dostupan, ali većina kupaca ne razmišlja šta se zaista nalazi u tim pakovanjima. Da li se kada zapitate kakvo ulje koristite i kolika je njegova realna cijena?

Bosna i Hercegovina je postala raj za dobavljače rezervnih dijelova i motornih ulja jer se svake godine uvezu desetine hiljada polovnih automobila iz zapadne evrope. Većinom ti automobili su značajno prijeđeno kilometražom, uglavnom većom od 250.000 km pa na više. Nabavna cijena tih automobila nije visoka, ali je cijena njihovog održavanja visoka u što spada i redovna zamjena ulja i filtera.

motorno ulje

U prodavnicama rezervnih dijelova danas možete kupiti svaku vrstu motornog ulja. Dovoljno je da uđete u neku od njih i samo zaželite neki brend i prodavač će vam odmah ispuniti tu želju. Uz to ide i super povoljna cijena. Bit ćete super zadovoljni jer ste baš kupili ulje u nekoj akciji, po sniženoj cijeni. Ali, jeste li 100 % sigurni da ste kupili original? I šta se zaista nalazi unutra? Ulje jest, ali kakvo?

Bh. tržište, ali tržišta susjednih država idealna su za prodaju kopija svake robe pa tako i motornih ulja. Motorna ulja zbog velikog broja automobila postala su gotovo “roba široke potrošnje”, a cijena je prilagođena “našem tržištu”.

Motorno ulje

Druga činjenica je kada uđete u prodavnicu vidjet ćete sigurno desetak različitih proizvođača ulja, a cijena ulja iste gradacije je gotovo identična, ponekad se razlikuje samo u 1 KM. Vidjet ćete sve svjetske proizvođače ulja, ali i neke brendove za koje nikad niste čuli, a iste teško da ćete ikada vidjet na zapadnoevropskom tržištu.

Šta još govori o kvalitetu ulja? Njegova trajnost. Sintetičko ulje 5W 40 trebalo bi po fabričkoj deklaraciji mijenjati nakon 15.000 prijeđenih kilometara, ali većina vozača, po preporuci majstora zamijenit će ga na 10.000, neki čak i ranije. Pitate li se zašto? Majstori kao papagaji svi ponavljaju da su ovdje teški uslovi eksploatacije i loše gorivo.

Motorno ulje

Proizvođači su uložili milione eura ili dolara u razvoj ulja, pa sigurno su računali i na naše uslove u kojima većina vozača vozi u gradu, a ponekad na otvorenoj cesti. Priča o teškim uslovima korištenja nije opravdana, već je realnije da se radi o ulju upitnog kvaliteta.

To najbolje pokazuje i sam rad motora koji već nakon 6-7.000 prijeđenih kilometara promijeni zvuk, a kod velikog broja automobila i potroši se ulja i do 0,7 litara. Potrošnja ulja može ovisiti i o načinu vožnje, ali sigurno da svi ne idu na trkaću stazu ili da ne voze na autoputu pod punim gasom.

Mobil motorno ulje

Cijena motornog ulja nekog od renomiranih proizvođača gotovo da je nerealno niska. Tako npr. jedan litar sintetičkog ulja gradacije 5W 40 košta od 15 do 20 KM, ovisno o prodavnici i gradu u kojem kupujete, dok ulje isto ulje u zapdnoj evropi košta oko 20 eura. Razlika u cijeni je drastična, bez obzira na razliku u standard. Nezvanično, u Bosni i Hercegovini veleprodajna cijena 1 litra takvog ulja, na bačvu od 200 litara košta oko 5 KM!

Postoji razlika i u ambalaži ulja koja se prodaju na ex-ju tržištima i na zapadnoevropskim tržištima. Konkretan slučaj je bio prije par godina kada je kupac došao na benzinsku pumpu koja ima svoje ulje, a isto se prodaje u BiH i tražio određeno ulje na šta mu je prodavač odgovorio da se njihovo ulje nikad nije pakovalo u takvoj ambalaži. Uz to, 90 % ulja kada otvorite nema aluminijumsku foliju ispod čepa.

Shell motorno ulje

Ako se pitate zbog čega nema aluminijumske folije koja ulje štiti tokom skladištenja, možda jedan od odgovora leži u predočenim slikama.

Na kraju kako prepoznati koje je originalno ulje, a koje ne? Za većinu to je vrlo teško, ali najbolje je da kupujete ulje kod provjerenog i ovlaštenog zastupnika. Svaki proizvođač uglavnom na svojoj zvaničnoj web stranici istakne ovlaštene prodavače za vašu državu, pa tako možete biti sigurni ko šta prodaje. Ma da ta o ne mora biti uvijek slučaj, ali uglavnom jeste.

Shell Helix motorno ulje

Pregledajte ambalažu, holograme i deklaracije jer i one mogu otkriti je li se radi o originalu ili kopiji. Za ulja brendova koja su na priloženim fotografijama ne tvrdimo da su na našem tržištu kopije. Fotografije samo prikazuju kako se najpoznatiji brendovi ulja falsifikuju te ukazuju na mogući loš kvalitet ulja koje se pakuje u ne originalnom pakovanju.

Kompletan sadržaj i sve objavljene informacije na CARLANDER | auto moto portalu nudi se javnosti na uvid u najboljoj namjeri i vjerovanju da su tačni. Autori tekstova ne pružaju bilo kakvu garanciju u vezi bilo kojih informacija, te na taj način ne mogu biti odgovorni za direktne ili indirektne štete ili pak koristi koje mogu nastati korištenjem bilo kojeg sadržaja.

Kategorije: Vijesti